Sărbătorile de iarnă 2020 vin cu măsuri de carantinare. Anunțul lui Arafat

Raed Arafat a vorbit despre măsurile ce o să fie luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă pentru a preveni răspândirea noului virus. Acesta a declarat că pentru moment măsurile de carantinare zonală au dat roade, iar pentru următoare perioadă nu se întrevăd noi restricții.

07 dec. 2020, 14:10
Sărbătorile de iarnă 2020 vin cu măsuri de carantinare. Anunțul lui Arafat

Sărbătorile de iarnă 2020. Raed Arafat a precizat că în perioada următoare nu o să fie instaurată carantina națională, pentru că cea zonală pare să funcționeze bine. În ceea ce privește sărbătorile de iarnă, acesta a menționat că urmează să se facă o analiză clară a situație, iar cel mai probabil vor rămâne în vigoare restricțiile deja existente.

Arafat prevestește carantinarea altor orașe: „Vin perioade grele, cu sărbătorile de iarnă”

„În ultimele 7 zile în medie vedem că există o scădere. Trebuie să vedem dacă continuă. Când vedem localitățile care au fost carantinate (de exemplu Baia Mare, Gherla, mai sunt în Zalău) observăm că am controlat situația. La Timișoara se vede o scădere după ce au fost carantinate mai multe localități din jur. În mare parte unde a fost carantinate zone incidența cazurilor a scăzut. Inclusiv OMS vorbește de măsuri locale și zonale, nu la nivel național. Bănuiesc că asta va fi abordarea noastră pe viitor!

Vin perioade grele, cu sărbătorile de iarnă, oamenii vor să se plimbe și să socializeze. Depinde de noi dacă vrem să reducem contactul ca să evităm o situație mult mai serioasă. Să nu ajungem să creștem numărul de cazuri după luna ianuarie. Deci rămânem la măsuri locale și zonale!”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Sărbătorile de iarnă 2020.  Raed Arafat a mai declarat că în cele din urmă, dincolo de restricțiile impuse, rămâne la latitudine românilor cum vor gestiona această perioadă și cum se vor proteja. Acesta a spus că nu se pot interzice întâlnirile private din casele oamenilor, însă a sfătuit pe toată lumea ca aceste reuniuni să fie făcute cu un număr mic de persoane.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că aglomeraţia din spitale va continua, chiar dacă suntem într-o „descreştere uşoară” a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. „Totuşi cazurile grave vin din urmă pentru că fiecare zi în care am avut câteva mii de cazuri un procent din aceste cazuri ajunge să fie agravat cam peste 7-10 zile şi de aici această situaţie va continua”, spune el. Arafat anunţă că autorităţile cumpără generatoare de oxigen individuale, pentru a suplimenta locurile în spitalele care au paturi fără oxigen.

Raed Arafat (DSU): „Vom prelungi, mai mult ca sigur, starea de alertă. Nu vom avea lockdown de sărbătorile de iarnă”

Raed Arafat (DSU) trage un semnal de alarmă și spune că, dacă ne dorim sărbătorile de iarnă liniștite și în viitor, trebuie ca în acest an să ne limităm la a nu petrece Crăciunul și Revelionul în zone nemonitorizate de autorități.
„Am mai spus, am fost și criticat și îl repet, consider că este singurul sfat normal: cât mai puțin contact, cât mai puțină mobilitate. Sărbătorile de iarnă 2020 nu vor fi ca în trecut, însă este prețul pe care il plătim ca să avem sarbători și de acum înainte.

Anul ăsta trebuie să ne comportăm altfel, orice întâlniri, care nu sunt în limita familiei apropiate, orice deplasări în zone necontrolate, vor duce, din nou, la creșterea cazurilor și la inversarea descreșterii ce o avem acum. Acum e o descreștere timidă continuă în ultimele 7 zile, dar care oricând poate fi inversată.

Vaccinul este aproape și va rezolva o mare parte din problemă. Dacă avem vaccinul atat de aproape, merită așteptarea de 3-5 luni până când începe vaccinarea în masă. Dacă ne grăbim, ne infectăm, ne îmbolnăvim, rămânem cu sechele, îi infectăm pe alții sau devenim o simplă cifră în statistica decedaților. Totul depinde de comportamentul nostru și de respectarea regulilor de bază”, a mai spus Arafat.