Sărbătorile de iarnă ale Ceauşeştilor: Mese pline cu bucate româneşti şi muzică populară VIDEO

Nu era un mare admirator al Crăciunului, dar sărbătorile de iarnă şi trecerea dintre ani erau serbate cu fast în familia Ceauşescu. Se punea mare preţ pe împodobitul brazilor. Mesele erau bogate în produse exclusiv româneşti, iar dictatorului îi mai plăcea ceva: să urmărească programul de Revelion şi filmele cu cowboy.

RomaniaTV.net
28 dec. 2012, 08:05
Sărbătorile de iarnă ale Ceauşeştilor: Mese pline cu bucate româneşti şi muzică populară VIDEO

„Cu prilejul Anului Nou vă urez, dragi compatrioţi, noi şi noi realizări, îimplinirea tuturor dorinţelor de mai bine şi multă sănătate. La Mulţi Ani!”, acesta era mesajul pe care tot românul îl urmărea an de an în preajma Revelionului.

Însă despre cum petrecea familia Ceauşescu sărbătorile de iarnă s-au spus şi s-au scris multe. Împodobitul brazilor începea în familia Ceauşescu o dată cu luna decembrie. Era o plăcere dusă aproape la extrem, în special pentru Nicu Ceauşescu, mare admirator al decoraţiunilor.

„La reşedinţa de la Vila Lac 1 era petrecere mare. Aduceam acolo vreo 300 de brazi şi câteva maşini cu cetină, ca să miroase a sărbătoare.(…) Trebuia sa faci lucrurile bine. Dacă greşeai, prima oară te plesnea. A doua oară te băga la închisoare”, povestea Camil Roguski, unul din apropiaţii familiei Ceauşescu.

Bucatele care umpleau mesele de Crăciun şi Revelion erau sută la sută româneşti. Era literă de lege ca animalele care urmau să fie sacrificate să fie crescute pe un câmp tratat natural. „De Craciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deşi unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, nişte ţărani”, îşi amintea arhitectul personal al lui Ceauşescu.

Ca desert, Ceauşescu prefera cozonacii făcuţi de administratora de la Vila Lac 1, Suzana Andreiaş.

Ceauşescu urmărea cu interes şi cu mult amuzament spectacolul special de Revelion de la televizor.

În schimb, soţii Ceauşescu nu au ţinut cont niciodată de tradiţia cadourilor de Crăciun. Nicolae Ceauşescu avea un obicei pe care toată lumea îl ştia şi i-l respecta. Când obosea, se retrăgea în dormitorul său şi urmărea filme cu cowboy.