Sărbătorile de iarnă vor fi mai scumpe pentru români. Cât va costa masa de Crăciun

Sărbătorile de iarnă vor fi, anul acesta, mai scumpe pentru români. Carnea de porc, mâncarea preferată în orice familie, s-ar putea să coste mai mult, din cel puţin două motive: pandemia de coronavirus şi pesta porcină.

10 dec. 2020, 16:32
Sărbătorile de iarnă vor fi mai scumpe pentru români. Cât va costa masa de Crăciun

Sărbătorile de iarnă vin pentru români cu noi scumpiri, cea mai importantă fiind la carnea de porc. Producătorii de alimente din porc au fost loviți de două ori anul acesta: de pesta porcina si de pandemie. Pe de-o parte, kilogramul de porc tradițional s-a ieftinit, pe de alta, carnea de Mangaliță, varianta de lux a vedetei de pe masa de Crăciun, se vinde mai scump față de anii trecuți.

„Aici avem produsele ce tocmai au fost scoase de la saramură, la condimente. Au stat undeva la 7-8 zile, iar acum urmează să le scoatem și să le afumăm. Avem, după cum vedeți, cotlet, ceafă, piept, ciolane”, spun producătorii, citaţi de Ştirile Kanal D.

Sărbătorile de iarnă vin cu scumpiri la alimente pentru români

Un tânăr care crește peste 200 de porci Mangalița în ferma sa din Dăbuleni obișnuia să-și vândă marfa în târgurile de Crăciun sau la magazinul propriu. Acum însă, cele mai multe cereri vin online. A marit pretul, dar cu toate acestea, spune el, vânzările curg pe bandă rulantă, iar cele mai multe comenzi vin din diaspora: „Aceștia sunt gustoșii cârnați de Mangalița. Sunt foarte bine căutați în perioada asta, ținând cont că e perioada sărbătorilor”.

Mall-uri închise sâmbăta şi duminica. Restricţii dure înainte de Sărbătorile de iarnă

Dacă celebrii cârnați de Mangalița se vând cu 70 lei, ceva mai scumpe sunt mușchiul și ceafa, adevărate delicatese pe masa de Crăciun: 80 de lei costa un kilogram. Ca să mai reducă din cheltuieli, mulți clienții aleg să cumpere porcul în viu. „De exemplu, un porc, cum sunt ăștia de aici, sunt între 110-130 kg, ajunge la un preț de 2200-2600 de lei. Depinde acuma, plus, minus 10 kg”, spun producătorii.

România importă 70% din necesarul de carne de porc pentru consum. Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că 16% dintre români nu îşi permit să mănânce carne atât de des pe cât şi-ar dori. După acest criteriu, România este pe ultimul loc în Europa.