Sărbătorile Iaşiului, organizate în plină pandemie. Încep pregătirile pentru pelerinajul Sfintei Parascheva, deşi incidenţa e în creştere. „Nu e al treilea război mondial”

Primarul Mihai Chirica a anunţat, joi că vor fi organizate Sărbătorile Iaşiului. Evenimentul va avea loc, însă, într-o formă mai restrânsă şi cu măsuri de protecţie, impuse din cauza pandemiei COVID-19. De asemenea, pelerinajul organizat de sărbătoarea Sfintei Parascheva va fi organizat deoarece, în opinia edilului Iaşiului, interzicerea acestuia "va scoate la suprafaţă mişcări extremiste".

30 sept. 2021, 17:20
Sărbătorile Iaşiului, organizate în plină pandemie. Încep pregătirile pentru pelerinajul Sfintei Parascheva, deşi incidenţa e în creştere. „Nu e al treilea război mondial”
foto: Ziarul de Iaşi

Sărbătorile Iaşiului vor organizate, cu toate că incidenţa infectărilor cu COVID-19 este în creştere în oraş. Edilul Mihai Chirica susţine că evenimentul va avea loc deoarece „nu facem UNTOLD” şi „ne putem permite o viaţă adaptată la condiţiile de pandemie”.

„Sărbătorile Iaşiului vor mai fi organizate. Indiferent cum vrem să abordăm acest subiect, totuşi Sărbătorile Iaşiului trebuie să aibă şi o anumită consistenţă care să ne desprindă de cotidian, să ne arate că nu e nici al doilea, al treilea, al nouălea război mondial, nu e niciun cataclism, nu a izbucnit niciun vulcan în centrul Iaşiului.

Prin urmare, ne putem permite o viaţă adaptată la condiţiile de pandemie. Nu facem UNTOLD, să fie clar, nu facem spectacole mari, nu facem Afterhills-uri, nu facem nimic. Încercăm să facem calculele astfel încât să rămână punctat evenimentul în măsura posibilităţilor”, a declarat jurnaliştilor primarul Mihai Chirica, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 30 septembrie. Peste 12.000 de cazuri noi COVID în 24 de ore. Un bebeluş şi un băiat de 7 ani sunt printre cei 176 de morţi

Edilul a vorbit şi despre organizarea altor evenimente, pe lângă Sărbătorile Iaşiului.

„Vom face concerte atunci când vom putea face concerte. Ne gândeam dacă să facem târg de vinuri. Sunt două opţiuni. Opţiunea numărul unu: facem, dar intră doar vaccinaţii. Şi asta poate fi un imbold, dar din păcate poate fi cam târziu pentru că nu poate dovedi încheierea schemei complete de vaccinare. Sau îl interzicem pentru că nu vrem să aglomerăm zonele de tip alimentaţie publică. Târgul de blănuri poate fi organizat în condiţii restrictive rezonabile şi sunt sigur că nu va contribui la creşterea numărului de infectări. Parcul de distracţii pentru copii în principiu l-am lăsat pentru structura proiectului de hotărâre, dar din celelalte decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetelor Judeţene sunt interzise în localităţile unde s-a depăşit peste 6 la mie”, a mai spus primarul.

Sărbătorile Iaşiului 2021. Care este programul

Potrivit Ziarul de Iaşi, principalele evenimente incluse în programul Sărbătorilor fac referire la conferinţe, evenimente sportive, târguri, spectacole şi diverse manifestări artistice.

Astfel, dacă evoluţia pandemiei o va permite, Sărbătorile vor cuprinde: Festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova” (9 – 10 octombrie), un concert de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor” (fără dată stabilită), Târgul de Toamnă (11 – 17 octombrie, la Hala Centrală, Esplanada Costache Negri, bld. Ştefan cel Mare, str. I.C. Brătianu şi Piaţa Unirii), Sărbătoarea Vinului (parcările din jurul Halei Centrale), parc de distracţii la Ştrandul municipal (11 – 17 octombrie), Seara Valorilor (fără dată stabilită), concerte şi foc de artificii (15 – 17 octombrie).

Sărbătorile Iaşiului, organizate în plină pandemie. Accesul la pelerinajul de Sf. Parascheva, „nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare”

Cât despre pelerinajul de Sfânta Parascheva, racla cu moaştele va fi scoasă în faţa Catedralei Mitropolitane. Primarul Iaşiului a explicat că cel mai probabil se va face „nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare”.

„Dacă vom ajunge la concluzia că pelerinajul, într-o formă controlată împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, se va face, se va face nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare. Ne vom sfătui cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care deja ne-au solicitat sprijinul pentru a le asigura câteva sute de mii de litri de dezinfectanţi, câteva zeci de mii de măşti, pelerine de ploaie, dacă va fi cazul.

Pentru a nu aglomera zona centrală avem în vedere să organizăm mai multe puncte de vizionare a Sărbătorii religioase de pe 14 octombrie, astfel încât să nu depăşim numărul maxim prevăzut de lege prin asigurarea scaunelor necesare. Nu vor putea fi mai mult de 1.000 de persoane în spaţiul deschis, controlat, conform normelor în vigoare. Controlat înseamnă minim doi metri pătraţi de persoană, culoare de acces fără să se intersecteze unii cu ceilalţi”, a afirmat Chirica.

„Nu vrem să prejudiciem dreptul unui credincios de a se închina, dar asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi la ce măsuri luăm pentru a nu aduce şi un nivel de infectare mai mare”, a adăugat edilul ieşean.

Pelerinajul de Sfânta Parascheva 2021. Ce restricţii vor fi aplicate în Iaşi din cauza pandemiei

Mai mult, Mihai Chirica este de părere că o decizie de interzicere a pelerinajului va fi greşită pentru că „va scoate la suprafaţă mişcări extremiste, care nu sunt în favoarea religiei, ci sunt extremiste politic”, ceea ce s-a întâmplat şi anul trecut.

„Pe de altă parte, vom ajunge la dezamăgirea unei populaţii care o dată pe an se întâlneşte cu această taină a Sf. Cuvioase Parascheva. Este, desigur, o presiune mare pe autorităţile care trebuie să suporte consecinţele unui asemenea demers”, a mai spus primarul.

De asemenea, Chirica a amintit că Masa Pelerinului nu mai poate fi organizată ca până acum.

„Am spus că masa pe care o făceam prin donaţii o vom face pachete care vor fi împărţite pe o perioadă mai multă de timp, pe mai multe zile. Ne ducem noi direct la pelerini cu caserolele de sarmale, nu mai aşteptăm pelerinii la cantina noastră”, a adăugat primarul.

Citeşte şi: Noaptea minții. Cîțu vrea să dea afară managerii de spitale în plină pandemie dacă nu rezolvă problema paturilor ATI: „Pleacă și vin alții”


loading...