Noaptea minții. Cîțu vrea să dea afară managerii de spitale în plină pandemie dacă nu rezolvă problema paturilor ATI: „Pleacă și vin alții”

Florin Cîțu a transmis un avertisment managerilor de spitale că vor fi dați afară dacă nu rezolvă problema numărului mic de paturi de la secțiile de terapie intensivă.

30 sept. 2021, 17:15
Noaptea minții. Cîțu vrea să dea afară managerii de spitale în plină pandemie dacă nu rezolvă problema paturilor ATI: „Pleacă și vin alții”

Premierul Florin Cîţu

a transmis, joi, managerilor să termine cu „tergiversările”, atunci când este nevoie de mărirea numărului de paturi ATI.

Prim-ministrul Cîțu i-a avertizat pe aceștia că vor fi dați afară dacă nu rezolvă această problemă.

„Fac un apel la toţi managerii de spital şi şefii de secţii să termine cu tergiversările şi, de fiecare dată când este nevoie, să răspundă imediat la nevoile în ceea ce priveşte schimbarea unei secţii în secţie ATI. Am văzut că, de fiecare dată sună, ori preşedintele Consiliului judeţean, ori primarul… Nu, sunt acolo să rezolve această problemă, dacă nu rezolvă această problemă pleacă şi vin alţii.Nu trebuie să ceară voie de la preşedintele Consiliului judeţean să mărească numărul de paturi într-o secţie ATI în această situaţie”, a declarat premierul Cîțu.

Florin Cîţu: „Şcolile nu se mai închid în funcţie de rata de incidenţă”

Premierul Florin Cîţu

a anunţat că o întrunire a CNSU va stabili joi seară detaliile funcţionării şcolilor în pandemie, chiar dacă rata creşte peste 6 la mia de locuitori. Cert este că nicio şcoală nu trece în online în localităţile aflate în carantină decât dacă sunt focare şi cazuri în acea şcoală.

„Am luat astazi decizia, prin hotărârea CNSU, sa ma asigur ca in Romania companiile nu vor fi inchise si vor ramane activitatile economice deschise in continuare, deci asta vom face astazi, ca scolile vor ramane cu prezenta fizica acolo unde se poate sa ramana cu prezenta fizica.”, a spus Cîţu la inaugurarea Pasajului Mogoşoaia.

Premierul a adăugat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei va decide cât de des va fi făcută testarea elevilor şi că specialiştii au propus să fie de două ori pe săptămână, însă a precizat că i se pare prea des intervalul.

Specialiştii au decis, miercuri, că unităţile de învăţământ pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate, iar deciziile de suspendare a prezenţei fizice vor fi luate în funcţie de cazurile confirmate în clasă sau şcoală. Decizia nu este definitivă, urmează decizia CNSU, o Hotărâre de Guvern şi ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănăţiţii, însă se doreşte ca mpăsura să se aplice din 4 octombrie.

„Le vom introduce în şcoli. Vor fi folosite. Sunt un test rapid care este folosit şi în alte ţări. Înţeleg că şi Franţa foloseşte acest test. Deci nu văd o problemă aici. Va fi introdus şi va fi decizia celor de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, prin ordin vor spune cât de des se va face. Era o propunere de la specialişti cred de două ori pe săptămână, dar eu cred că este prea mult. Am spus foarte clar şi asta este decizia CNSU care va fi aprobată în această seară. Veţi vedea detaliile. Pentru şcoală se scoate acea legătură cu gradul de incidenţă. Şi atunci de mâine pentru fiecare şcoală în parte decizia în funcţie de numărul de copii infectaţi. Vom vedea detaliile care vin prin ordin de la MS şi MEN. De câte ori trebuie să se testeze ş.a.m.d. Haideţi să aşteptăm de la ei”, a afirmat Florin Cîţu la deschiderea traficului pe Pasajul Mogoşoaia.