Sarcofagul de la Cernobîl s-a transformat într-un dom de metal

Publicat: Marţi, 29 Noiembrie 2016 14:43 // Actualizat: Marţi, 29 Noiembrie 2016 14:43 // Sursa: romaniatv.net

Sarcofagul care înconjura reactorul nuclear avariat în catastrofa de la Cernobîl a fost acoperit şi transformat într-un dom de metal care va proteja mediul de radioactivitate.

Foto: EPA

Noua construcţie este creditată că va proteja astfel mediul de efectele radioactivităţii cel puţin în următorii 100 de ani.

"Am sărbătorit, azi, la Cernobîl, reuşita "operaţiunii" de montare a arcului - una dintre etapele-cheie înainte de încheierea programului internaţional pentru transformarea Cernobîlului într-un loc sigur, fără riscuri pentru mediu", au afirmat giganţii francezi ai BTP Vinci şi Bouygues, care au realizat construcţia.

Citeşte şi Reactorul 4 de la Cernobîl, la 4 ORE după EXPLOZIE. Vezi IMAGINI ISTORICE

Clopotul are o structură metalică de 25.000 de tone (36.000 de tone incluzând echipamentele prevăzute), înaltă de 108 metri şi lungă de 162 metri. "Arcul de la Cernobîl este cea mai mare structură terestră mobilă construită vreodată", a mai spus aceeaşi sursă. Arcul de la Cernobîl va fi operaţional abia la sfârşitul anului 2017, perioadă necesară instalării şi punerii în funcţiune a diferitelor echhipamente.

În data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul nr.4 al centralei de la Cernobîl exploda în timpul unui test de securitate. Timp de zece zile, combustibilul nuclear a ars, aruncând în atmosferă elemente radioactive foarte periculoase care au contaminat mediul pe cel puţin trei sferturi din continentul european.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
accidentul de la Cernobil Cernobîl radioactivitate sarcofag sarcofag metalic Ucraina
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 18 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H