Sarkozy nu înţelege conceptul de austeritate. Cheltuieşte 10.000 de lire pe zi pe mâncare

Nicolas Sarkozy a tot promis că îşi va reduce din cheltuieli dar aruncă zilnic 10.000 de lire pe mâncare  şi ţine 121 de maşini la palatul Elysee, potrivit unor noi dezvăluiri despre obiceiurile costisitoare ale preşedintelui Franţei.

RomaniaTV.net
06 feb. 2012, 11:24
Sarkozy nu înţelege conceptul de austeritate. Cheltuieşte 10.000 de lire pe zi pe mâncare

Dezvăluirile au fost făcute de un membru al parlamentului, socialistul Rene Dosiere, într-o nouă carte numită „L’argent de l’État” (Bani de la stat), potrivit DailyMail.

În noua carte Dosiere îl acuză pe Sarkozy că „ignoră cele mai elementare principii de separare a finanţelor publice de cele personale”.

Sarkozy are un buget pentru palatul Elysee care îl depăşeşte pe cel al Reginei Marii Britanii. El a declarat în mai multe ocazii că se va rupe de obiceiurile costisitoare din trecut şi că îşi doreşte mai multă transparenţă.

El a anulat petrecerea anuală de la palat, care costa 500.000 de lire, dar nu s-a sfiit să-l aducă pe fiul lui din Ucraina cu un avion privat săptămâna trecută. Costul călătoriei a fost de 22.000 de lire.

Maşinile pe care le ţine în garajele de la Elysee (duble ca număr faţă de cele pe care le avea predecesorul său, Jacques Chirac), costă anual 375.000 de lire pentru întreţinere şi combustibil.

Sarkozy călătoreşte cu un Airbus A330, denumit în glumă Air Sarko One, care costă statul 215 milioane de lire. El este însoţit în permanenţă de o delegaţie de 300 de persoane.

Sarkozy primeşte zilnic ziare în valoare 1.000 de euro, iar “vinul casei” este “Crozes-Hermitage” şi costă 160 de lire/ sticla.

Invitaţii la patalul Elysee manancă numai delicatese, de exemplu carpaccio de homar, astfel încat mâncarea comandată zilnic pentru cabinetul preşedintelui ajunge să coste 10.000 de lire.

Cheltuielile anuale totale ale preşedintelui Franţei se ridică la suma de 95 de milioane de lire sterline.