Sarkozy nu mai vrea o Europă „terminată” şi cere Uniunii Europene să-şi închidă graniţele

Dacă UE nu va apăra Franţa de imigranţi, o s-o facă el. Nicolas Sarkozy, lansat în atragerea voturilor extremei drepte, va face presiuni asupra partenerilor săi din UE, pentru ca ei să accepte închiderea frontierelor naţionale în cazul unei puternice presiuni magratorii.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 13:01
Sarkozy nu mai vrea o Europă „terminată” şi cere Uniunii Europene să-şi închidă graniţele

„Francezii nu mai vor o Europă ca o sită. Acesta este mesajul pe care l-am auzit”, a declarat Nicolas Sarkozy chiar  a doua zi după primul tur de scrutin, marcat de un scor foarte ridicat al candidatei extremei drepte, Frontul Naţional,  Marine Le Pen.

„Dacă Europa nu îşi poate apăra frontiera, Franţa o va face”, a subliniat el. „O Europă care nu îşi stăpâneşte fluxurile migratorii este (o Europă) terminată”, a insistat el într-o reuniune electorală.

Ministrul francez de Interne Claude Guéant va apăra această poziţie joi, în cadrul unei reuniuni cu omologii săi din Uniunea Europeană (UE) la Luxemburg.

El va reclama posibilitatea restabilirii controalelor la frontierele naţionale pe timp de o lună, în cazul eşecului unei frontiere externe a Spaţiului Schengen, şi prelungirea acestei măsuri dacă va fi necesar.

Dar Franţa este conştientă că nu va obţine mare lucru joi, la reuniunea de la Luxemburg, deoarece, în primul rând,  această problemă nu figurează pe ordinea de zi. Pe de altă parte, nicio oficialitate europeană nu doreşte să adopte vreo poziţie asupra unei probleme atât de sensibile politic în Franţa, înaintea turului al doilea al alegerilor. De asemenea, nu va putea fi organizată nicio dezbatere pe tema spaţiului Schengen înaintea următoarei reuniuni a miniştrilor de Interne prevăzute pentru 26 mai, la 20 de zile după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, au reamintit Preşedinţia daneză a UE şi Comisia Europeană (CE).

Germania susţine solicitarea franceză de restabilire temporară a controalelor la frontierele naţionale, exprimată într-o scrisoare comună, semnată de către ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.

Propunerea franco-germană asupra căreia insistă acum Sarkozy, care a ieşit pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidenţiale, pieând numai un procent în faţa socialistului Francois Hollande, începe să îi irite pe unii lideri europeni, care au înţeles că scorul – victoria istorică realizată de către Frontul Naţional, al Marinei Le Pen (FN, de extremă dreapta), de aproape 18% din voturi, în cadrul turului întâi al alegerilor prezidenţiale de duminică – va inflama temele legate de migraţie în campania din Franţa pentru turul doi, dar şi pe unii europeni.

Propunerea franco-germană cu privire la Schengen „sună foarte rău”, a apreciat ministrul luxemburgez de Externe Jean Asselborn, într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel.

„Liderii europeni ar trebui să dea dovadă de leadership, în loc să caute să flateze aceste forţe de extremă dreapta”, a repetat, la rândul său, comisarul însărcinat cu Afacerile Interne Cecilia Malmström.

Solicitarea franco-germană nu este nouă. Dezbaterea asupra unei reformări a spaţiului Schengen a început în martie 2011, la iniţiativa Franţei. „Comisia a prezentat propuneri care, până în prezent, erau respinse de Guvernul francez”, a subliniat Executivul de la Bruxelles.

Iniţiativa franceză vizează „excluderea temporară” a statelor membre Schengen ale căror frontiere au devenit frontiere externe, atunci când acestea nu sunt în măsură să le controleze.