Sarmale de post după rețeta bunicilor. Ingredientele care dau o savoare aparte

Sarmale de post după rețeta bunicilor. Bucătarul Ovidiu din Bacău sau Bărbosu, așa cum mai este cunoscut în mediul online, a dezvăluit că prepară sarmale de post fără ciuperci sau griș, în schimb, pune anumite ingrediente care dau o savoare aparte.

20 mart. 2024, 17:22
Sarmale de post după rețeta bunicilor. Ingredientele care dau o savoare aparte
Sarmale de post după rețeta bunicilor

Sarmale de post după rețeta bunicilor. Piesa de rezistență este oala de lut, care trebuie să fie lucioasă sau smălțuită la interior. Dacă nu este așa, trebuie lăsată plină cu apă timp de 10-12 ore înainte de a o folosi la gătit. Altfel, când vei fierbe sarmalele, după prima jumătate de oră apa se va evapora.

Citește și: Cum poți slăbi mâncând orice. Mihaela Bilic dezvăluie singura regulă de care trebuie să ținem cont: „Se pot consuma sarmale, ardei umpluți, sandviciuri”

Sarmale de post după rețeta bunicilor.

Ingrediente:

  • orez
  • ulei de floarea-soarelui
  • ceapă tăiată mărunt
  • morcov ras pe răzătoare
  • varză tăiată fideluță (proaspătă sau murată)
  • bulion, cantitate generoasă sau după gust
  • frunze de varză murată
  • 2, 3 linguri de mălai
  • pătrunjel, mărar tocate mărunt
  • crenguțe de mărar și cimbru uscat

Mod de preparare

Se pune puțin ulei de floarea-soarelui la încins într-o tigaie, la flacără medie, apoi se adaugă în uleiul fierbinte ceapa tăiată mărunt și se lasă la înmuiat. După câteva minute, se pune și morcov dat pe răzătoare, iar apoi orezul.

Se amestecă legumele, după care se adaugă varză tăiată fideluță, se presară puțină sare și se amestecă, apoi se pune bulionul și se încorporează printre legume, se amestecă compoziția câteva minute, apoi se lasă la răcit.

Se pregătesc frunzele de varză murată, punându-se în apă fierbinte circa 1 oră. Apoi se adaugă 2, 3 linguri de mălai în compoziția de legume răcită, dar și ierburi aromatice tocate mărunt – pătrunjel și mărar. Se scot frunzele de varză din apa fierbinte și se taie nervurile groase în funcție de preferințe.

Se ia o frunză de varză, se pune în palmă și în mijlocul ei se pune o lingură de compoziție. Se rulează frunza de varză, apoi se închide la capete pentru a bloca compoziția. Așa se face cu toată compoziția. Se așază frunze sau bucăți de varză pe fundul oalei de lut pentru sarmale și se pun crenguțe de mărar și cimbru uscat deasupra.

Se pun câteva sarmale într-un strat, peste care se adaugă din nou varză, se repetă până la finalizarea sarmalelor. Se presară, deasupra ultimului strat de sarmale, puțină sare, apoi se adaugă roșii la conservă – bucăți sau bulion, apoi un alt strat de varză, mărar și cimbru. Se pune apă în oala de lut cu sarmale, după care se acoperă cu capac și se dă la cuptor 3 ore.

În prima jumătate de oră, oala de sarmale trebuie dată la cuptor la flacără maximă pentru a încuraja procesul de fierbere. Apoi, se setează flacăra la intensitate medie. Primele două ore, sarmalele de post trebuie fierte cu capacul pus la oală, ultima oră fără capac. Poftă bună!