Şase cetăţeni sirieni, ajutaţi de un elveţian să intre ilegal în România

Şase cetăţeni sirieni, doi adulţi şi patru copii, au fost depistaţi după ce au intrat ilegal în România. Ei erau aşteptaţi de un cetăţean elveţian care urma să îi transporte cu maşina în Elveţia.

25 mart. 2014, 11:02
Şase cetăţeni sirieni, ajutaţi de un elveţian să intre ilegal în România

În apropierea frontierei Negru Vodă a fost identificat un cetăţean elveţian, care intrase legal în ţară cu un autoturism marca Hyundai, cu scopul de a prelua şi transporta grupul de migranţi sirieni în Elveţia, scrie Observatorul de Constanţa.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Negru Vodă au observat, prin sistemul optronic de supraveghere, un grup format din şase persoane care se deplasa pe jos, dinspre R. Bulgaria spre România, prin zona frontierei verzi. Imediat la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, care a procedat la interceptarea persoanelor şi conducerea acestora la sediul S.P.F. Negru Vodă pentru cercetări.

În urma verificărilor a rezultat faptul că persoanele în cauză, patru minori şi doi adulţi, cu vârste cuprinse între 9 şi 40 ani, sunt cetăţeni sirieni şi au încercat să intre ilegal în România, la adăpostul întunericului, cu intenţia de a ajunge într-o ţară din vestul Europei.

Extinderea cercetărilor în zonă a dus la identificarea unui bărbat aflat într-un autoturism marca Hyundai înmatriculat în Elveţia, staţionat în apropierea P.T.F. Negru Vodă, care nu-şi justifica prezenţa în zonă.

Conducătorul auto, de origine siriană, în vârstă de 45 ani, s-a legitimat cu un paşaport elveţian şi a declarat că intenţiona să preia grupul de migranţi sirieni pentru a-l transporta în Elveţia.

În autoturism, au fost descoperite mai multe obiecte personale care aparţineau celor şase migranţi depistaţi la frontiera verde.

Poliţiştii de frontieră au întocmit cetăţenilor sirieni actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „trecere frauduloasă a frontierei de stat”, iar cetăţeanul elveţian este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de migranţi”.

Cetăţeanul elveţian a fost prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa care a dispus reţinerea pentru 24 de ore şi ulterior instanţa a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Grupul de migranţi a fost înapoiat autorităţilor de frontieră din R. Bulgaria, conform protocolului existent între cele două state.