Șase obiceiuri sănătoase pe care să le adopți ca să ajungi să trăiești peste 100 de ani. Ce arată rezultatele celui mai recent studiu

În zilele noastre sunt mult mai rare cazurile de persoane care reușesc să trăiască până la vârsta de 120 de ani. Cauzele sunt multiple, stresul din viața de zi cu zi, mâncarea tot mai nesănătoasă pe care o consumă din ce în ce mai mulți oameni, lipsa de atenție aocrdată somnului, etc.

25 nov. 2023, 20:57
Șase obiceiuri sănătoase pe care să le adopți ca să ajungi să trăiești peste 100 de ani. Ce arată rezultatele celui mai recent studiu

Șase obiceiuri sănătoase pe care să le adopți ca să ajungi să trăiești peste 100 de ani. Un studiu făcut de Universitatea din Washington se bazează pe informații culese de la super-centenari din 10 țări europene, plus Japonia, SUA, Canada. Aceștia dezvăluie care sunt secretele lor pentru o viață sănătoasă și lungă. Cele mai cunoscute zone albastre, în care speranţa de viaţă este considerabil mai mare decât media sunt Ikaria: (Grecia), Okinawa (Japonia), Nicoya (Costa Rica), Sardinia (Italia) şi Loma Linda (California).

Citește și Cum să elimini rapid alcoolul din organism. Trucul simplu pe care să îl aplici dacă trebuie să te urci rapid la volan

Sunt o mulțime de factori care pot contribui la atingerea vârstei de 120 de ani. Câțiva din ei fac referire la o dietă echilibrată și sănătoasă, somn de calitate, sport regulat, viață sexuală activă.

Iată ce e de făcut ca să trăiești peste 100 de ani

  • Dietă sănătoasă. Mâncarea e printre cele mai importante lucruri. O dietă sănătoasă constă în consumul de legume, fructe, ulei de măsline, legume sălbatice și proteine slabe, precum și evitarea alimentelor procesate, zahărului și făinii albe, sunt asociate cu o sănătate excelentă și longevitate.
  • Somn de calitate. E obligatoriu să acordăm o atenție sporită somnului ca să ne prelungim viața. Important e să respectăm orele de somn ca să avem și o stare generală bună.
  • Activitate fizică regulată. Ideal ar fi să facem sport zilnic, însă dacă nu e posibil, măcar de 2-3 ori pe săptămână.
  • Menținerea legăturii cu oamenii. Da, socializarea contribuie și ea la o stare de bine. Avem nevoie să ne înconjurăm de oameni pozitivi și să primim sprijinul emoțional necesar, care contribuie la sănătatea noastră mintală.
  • Eliminarea stresului. Cu o atitudine pozitivă față de viață și cu practicarea tehnicilor de gestionare a stresului putem ajunge în punctul în care să ne simțim foarte bine cu noi înșine. Sunt recomandate chiar și meditația și respirația profundă.
  • Viața sexuală activă chiar și după 65 de ani. Conform unui studiu realizat în Ikaria, 80% dintre bărbaţii între 65 şi 100 de ani ar face sex în mod regulat, iar 25% dintre ei sunt deosebit de mulţumiţi. Un semn că chiar şi o relaţie paşnică cu sexualitatea la bătrâneţe ar putea contribui la longevitate.

Citește și Cum să topești rapid până la 20 de kilograme. Cea mai drastică, dar eficientă, dietă de slăbit