Şase persoane amendate după mitingul pentru susţinerea lui Raed Arafat de la Târgu Mureş

Şase persoane au fost amendate de jandarmi după mitingul organizat la Târgu Mureş pentru susţinerea lui Raed Arafat, prefectul judeţului, Marius Paşcan, afirmând că acestea au încercat să blocheze intrarea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş, unde se află şi sediul SMURD.

RomaniaTV.net
13 ian. 2012, 14:47
Şase persoane amendate după mitingul pentru susţinerea lui Raed Arafat de la Târgu Mureş

Prefectul de Mureş, Marius Paşcan, a convocat, vineri, o şedinţă cu şefii structurilor de ordine publică din judeţ, legată de mitingul de susţinere a lui Raed Arafat care a avut loc joi seară la Târgu Mureş.

Prefectul a anunţat în şedinţă că jandarmii au amendat câteva persoane în baza legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, care prevede că „organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise, constituie contravenţie”.

„S-au aplicat sancţiuni contravenţionale, aşa cum prevede legea, pentru unii dintre manifestanţi, care s-au manifestat un pic mai agresiv. Au fost sancţionaţi la faţa locului. Mulţi alţii vor primi avertismente – cel puţin unele dintre persoanele publice care au participat în mod direct la pregătirea acestei manifestări, chiar dacă nu-şi asumă acest lucru. S-au transmis mesaje de la surse aparţinând fie unor lideri sindicali, fie unor lideri politici, cu interes de a escalada acest subiect, de a degenera într-o manifestare cu caracter politic”, a declarat Paşcan.

Acesta a adăugat că sancţiunile au fost aplicate unor persoane care au încercat să blocheze intrarea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, unde se află şi sediul SMURD.

„Legea prevede cum se pot organiza manifestările, iar dacă participanţii se deplasează pe un traseu acesta trebuie să fie autorizat. Altfel, lucrurile pot degenera”, a spus Paşcan.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Mureş, Adina Văcar, a declarat iniţial că nu au fost date amenzi, dar ulterior a transmis un comunicat în care a arătat că şase persoane au fost sancţionate contravenţional, cu câte o mie de lei, respectiv minimum prevăzut de lege.

„În continuare se procedează la identificarea persoanelor responsabile pentru conducerea grupului de manifestanţi, prin analizarea imaginilor foto şi video înregistrate, urmând ca în cazul identificării lor să fie aplicate măsurile legale”, se arată în comunicatul Jardarmeriei.

La mitingul pentru susţinerea lui Raed Arafat organizat, joi seară, la Târgu Mureş au participat aproximativ 1.500 de persoane. Participanţii s-au adunat în centrul municipiului Târgu Mureş, de unde au pornit într-un marş pe străzile oraşului, către sediul SMURD.

Manifestanţii au scandat „Vrem să trăim, nu vrem să murim”, „Haideţi cu noi”, „Jos Băsescu”, „Arafat nu uita, noi suntem de partea ta”, „Afară din ţară cu javra ordinară”, „România, trezeşte-te”.

Protestul a dus la blocarea circulaţiei în centrul oraşului, însă apoi traficul a revenit la normal.

Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.

Arafat a declarat că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat pentru că ieşind din Ministeul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că SMURD nu a fost creat de un om, statul făcând eforturi uriaşe pentru acest sistem, şeful statului menţionând că abordarea din ultimele zile i se pare „deplasată”.