ŞASE protestatari din Capitală s-au ales cu DOSARE PENALE

Şase dosare penale privind evenimentele din centrul Capitalei s-au constituit la Parchet, o singură persoană fiind arestată, au declarat, marţi pentru Mediafax, surse judiciare.

RomaniaTV.net
17 ian. 2012, 06:59
ŞASE protestatari din Capitală s-au ales cu DOSARE PENALE

Parchetul Tribunalului Bucureşti a preluat cele şase dosare constituite la unităţile de sector, după ce Poliţia a solicitat număr unic de înregistrare. Mai mult, 170 de protestatari au fost ridicaţi luni de jandarmi şi conduşi la poliţie. Acestora urmează a le fi stabilită identitatea, iar autorităţile vor să afle dacă aceştia sunt dintre cei care au participat la violenţele de duminică seara din centrul Capitalei.

Mihai Căpăţână este prima persoană reţinută pentru incidentele de duminică, fiind cercetat de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

Procurorii au propus instanţei arestarea preventivă a lui Mihai Căpăţână, cererea fiind admisă de Judecătoria Sectorului 4, care a emis pe numele acestuia un mandat pentru 29 de zile. Decizia poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit primelor cercetări, Mihai Căpăţână a participat duminică, alături de alte persoane rămase însă neidentificate, la incendierea unor bunuri aparţinând domeniului public, din zona intersecţiei străzilor Cantemir cu Mărăşeşti.

Jandarmeria a ridicat 247 de persoane în urma incidentelor grave înregistrate în centrul Capitalei, fiind amendate. Alte 36 de persoane sunt acuzate pentru port ilegal de armă albă în loc public, vandalism, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Dintre acestea 36, trei au fost reţinute, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Ioan Dascălu, a anunţat, luni, că în urma protestului de duminică din Capitală au fost reţinute trei persoane, una fiind dusă la Judecătoria Sectorului 4, unde procurorii au propus arestarea preventivă, iar cererea a fost admisă. Celelalte două persoane reţinute nu au fost duse la Parchet, presupunându-se astfel că au fost amendate conform Legii 61.

Protestele au fost declanşate în ţară săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Tot în acest scop a început şi primul protest din Bucureşti, de vineri. Oamenii au plecat atunci în marş la Cotroceni unde au scandat, în principal, lozinci antiprezidenţiale.

Sâmbătă şi duminică protestele din Capitală au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat Bulevardul Gheorghe Magheru, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii.

Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.