Şase români, daţi în urmărire internaţională pentru fraude pe Internet în SUA

Şase români şi un albanez au fost inculpaţi în Statele Unite pentru fraude de milioane de dolari pe mai multe site-uri, inclusiv pe eBay şi Cars.com. Inculpaţii, în prezent fugari, au fost daţi în urmărire internaţională prin Interpol.

25 oct. 2013, 06:21
Şase români, daţi în urmărire internaţională pentru fraude pe Internet în SUA

Unul dintre cei şase români este suspectat că ar fi liderul unei reţele criminale care posta anunţuri fictive pe site-uri de comerţ online, inclusiv pe eBay (EBAY, Fortune 500), Cars.com, AutoTrader.com, şi CycleTrader.com.

Anunţurile se refereau la bunuri de valoare, inclusiv automobile, motociclete şi bărci. Complicii candidaţilor la licitaţie le trimiteau acestora certificate de autenticitate fictive. De asemenea, suspecţii inventau tranzacţii cu dealeri auto pentru a ademeni victimele.

Potrivit procurorilor, gruparea a furat de la utilizatorii site-urilor peste trei milioane de dolari, în perioada 2011-2012, scrie Mediafax.

„Cu ajutorul unor documente şi site-uri false, Nicolae P. împreună cu membrii grupării sale a ajuns de peste ocean să fure din buzunarele muncitorilor americani, care doreau să-şi cumpere nişte automobile”, a declarat procurorul federal din Brooklyn, Loretta Lynch. „Ei (inculpaţii) credeau că distanţa îi va izola de ancheta organelor de drept”, a adăugat ea.

Alţi şase inculpaţi în acest caz au fost arestaţi în Statele Unite, în decembrie 2012. Aceştia au fost descoperiţi în cadrul unei anchete internaţionale realizată sub conducerea FBI în Statele Unite, România, Republica Cehă, Marea Britanie şi Canada. Trei dintre inculpaţi au fost extrădaţi din România, doi din Marea Britanie şi Cehia, iar unul urmează să fie extrădat din Canada.