Şase romi din România, condamnaţi la închisoare în Elveţia

Şase bărbaţi de etnie romă originari din România au fost condamnaţi vineri în Elveţia la pedepse cuprinse între trei şi şapte ani de închisoare pentru tâlhărie, a relatat vineri ziarul Le Temps.

RomaniaTV.net
11 mai 2013, 08:06
Şase romi din România, condamnaţi la închisoare în Elveţia

Potrivit Tribunalului Penal din Geneva, membrii grupării, implicaţi în diverse grade într-o serie de infracţiuni, au avut un comportament laş, agresând în majoritate persoane în vârstă. „O violenţă gratuită pentru o pradă uneori derizorie”, se arată în sentinţa judecătorilor.

Cei şase bărbaţi au terorizat pe timpul nopţii cinci locuinţe din Geneva în vara anului 2011. Două dintre victime au fost violent bătute, o femeie de 46 de ani având maxilarul rupt.

Procuratura ceruse pedepse cu închisoarea cuprinse între patru şi 12 ani.

Potrivit instanţei, membrii grupării aveau roluri bine definite şi părăsiseră România cu scopul de a comite infracţiuni.

Atacatorii nu au ezitat să intre în locuinţe ocupate de persoane care erau încă treze, ştiau cum să le neutralizeze şi au dat dovadă de sânge rece şi hotărâre, persoanele în vârstă neavând nicio şansă de a se apăra, mai notează tribunalul.

Faptul că aparţin comunităţii rome, o minoritate etnică marginalizată şi aflată într-o situaţie precară, nu îi împiedica să poată lucra cinstit pe şantiere sau în pieţe, a precizat instanţa. 

Cel mai tânăr membru al bandei şi cel mai puţin implicat dintre toţi a fost condamnat la trei ani de închisoare. Cea mai severă pedeapsă, şapte ani de închisoare, a fost aplicată celui mai violent dintre membrii grupării.

Autorul celei mai violente agresiuni din serie, supranumit ‘Gore’, a scăpat deocamdată justiţiei elveţiene, mai notează Le Temps.