Sat din Indonezia, inundat de un râu roşu ca sângele. Cum explică specialiştii fenomenul straniu

Un sat din Indonezia a fost inundat de un râu roşu ca sângele, după ce după ce o fabrică de ţesături din apropiere a fost afectată de viitură.

07 feb. 2021, 13:40
Sat din Indonezia, inundat de un râu roşu ca sângele. Cum explică specialiştii fenomenul straniu
Sat din Indonezia, inundat de un râu roşu ca sângele. Cum explică specialiştii fenomenul straniu

Sat din Indonezia, inundat de un râu roşu ca sângele. S-a întâmplat în localitatea Jenggot, după ce o fabrică de ţesături din apropiere a fost afectată de inundaţii, evenimentul provocând frenezie în media sociale, relatează Reuters, conform Agerpres.

Sat din Indonezia, inundat de un râu roşu ca sângele

Mii de utilizatori de Twitter au distribuit fotografii şi înregistrări video realizate în satul situat în sudul oraşul Pekalongan din provincia Central Java.

Citeşte şi Un cutremur de 6,2 a provocat dezastru în Indonezia. Sunt cel puţin 42 de morţi, zeci de clădiri s-au prăbuşit

″Îmi este atât de teamă dacă această fotografie ajunge pe mâinile rău intenţionate ale celor care împrăştie informaţii false”, a declarat un utilizator de Twitter pe nume Ayah E Arek-Arek, dând ca exemplu eventualitatea apariţiei unor “povestiri fabricate pentru a răspândi teama despre semne că este sfârşitul lumii, ploaie cu sânge şi altele”.

Pekalongan este un oraş cunoscut pentru fabricarea ţesăturilor printr-o metodă tradiţională indoneziană (batik), ce implică ceara utilizată pentru a oferi rezistenţă materialelor decorate cu modele şi desene cu ajutorul culorilor naturale.

Fenomenul este unul obişnuit în zonă. O apă în nuanţă verde aprins a inundat un alt sat, situat la nord de Pekalongan, în timpul unei alte inundaţii, luna trecută.

“Uneori sunt şi bălţi purpurii pe drum”, a scris utilizatorul de Twitter Area Julid, care a adăugat că este din zonă.

Directorul agenţiei pentru situaţii de urgenţă din Pekalongan, Dimas Arga Yudha, a confirmat că fotografiile vehiculate sunt reale.

“Potopul roşu se datorează colorantului batik, care a fost luat de inundaţie. O să dispară când se va amesteca cu ploaia, după un timp”, a precizat el.

Alunecare de teren în Indonezia. Cel puţin 11 persoane au murit

O alunecare de teren a fost declanşată, la începutul lunii ianuarie, în Indonezia, de ploile abundente. Cel puţin 11 persoane au murit, iar alte 18 sunt rănite. Totul s-a petrecut în provincia Java de Vest, a anunţat serviciul naţional pentru dezastre, informează DPA.

Numeroase persoane sunt considerate dispărute după alunecarea de teren produsă în noaptea de sâmbătă spre duminică în districtul Sumedang, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor, Raditya Jati, scrie Agerpres.ro.

Inundaţiile şi alunecările de teren sunt frecvente în Indonezia în timpul sezonului ploios, din octombrie până în martie.