Sat maramureșean transformat în muzeu viu, cu fonduri europene. Casele ridicate acum 90 de ani vor fi readuse la viață: „O întoarcere la rădăcini”

Căsuțele vechi dintr-un sat maramureșean vor prinde din nou viață,după ce vor fi reabilitate cu bani europeni și introduse în circuitul turistic.

22 apr. 2024, 09:59

Un sat maramureșean va deveni în continuare un muzeu viu. Căsuțele de aici vor fi reabilitate cu bani europeni și introduse în circuitul turistic, așa că toată lumea le va putea vizita și fotografia, chiar dacă sunt încă locuite. Printre clădirile care vor fi renovate se află și casa parohială.

Mica așezare de la poalele munților Gutâi pare un veritabil Muzeu al Satului. Pentru a păstra casele tradiționale, 12 dintre ele vor intra ntr-un program de reabilitare ce le va reda strălucirea de altădată.

Citește și: VIDEO Satul pitoresc din România rămas fără locuitori: „Am doar un câine care îmi ţine de urât. Vecinii s-au dus, televizorul s-o strîcat!

Pentru Viorica, o femeie din satul Breb, fiecare colțișor al casei nu înseamnă doar istoria locului, ci și o istorie pesonală. Casa a fost ridicată în urmă cu 90 de ani de bunicii săi, iar aici mai locuiește acum doar tatăl său.

„Locuinţa o avem de când mă ştiu. A mai fost o dată renovată de părinţii mei. Şi tata s-a născut în ea, şi bunica a trăit în ea. Mă bucur că putem să o restaurăm cu ajutorul autorităţilor şi să o punem în valoare ca o casă memorială veche şi toată lumea să o poată vizita. Cu lucruri tradiţionale, cu obiecte, cu de toate”, spune Viorica Hotea, localnică, potrviti Observator News.

Casa reabilitată va putea fi vizitată, de turiștii din întreaga lume, gratuit. Parohia din sat, ridicată în urmă cu 121 de ani, va fi și ea restaurată. Cât ar maifi rezistat casa, dacă nu existau aceste lucrări?

„Bună întrebare. Cât o fi ţinut-o Dumnezeu. Când am fi văzut că nu se mai poate, am fi intervenit noi, cei ai casei şi am fi cârpit-o cât se poate. A fost nevoie să se refacă fundaţia casei, tălpile casei, grinzile de sub podea. A fost nevoie să se toarne o centură”, povesteşte preotul Marian Pop.

Pentru a fi renovate cu bani europeni, casele tradiționale trebuie să fie mai vechi de cel puțin 80 de ani. Patru dintre casele aflate în program sunt încă locuite, dar, chiar și așa, vor putea fi vizitate.

Citește și: Satul pe care Nicolae Ceaușescu a vrut să-l șteargă de pe harta României. În ce zonă de basm se află

Cristina, o turistă din Cluj, a venit în fermecătorul sat maramureșean Breb și a fost fascinată de cât de frumos este.

„Când am intrat pe uşă, m-am simţit ca la bunica acasă, în copilărie, jur, ca la străbunica. În primul rând curăţenia şi mirosul de casă de la ţară, de lemn, de autentic, de frumos”, a spus Cristina, pentru sursa citată.

„Este de fapt o întoarcere la rădăcini, este o întoarcere la cum trăiau bunicii şi străbunicii noştri şi să înţelegem că simplitatea nu este întotdeauna de respins sau trebuie văzută demonetizat”, a a adăugat Doru, un alt turist.

Casele tradiționale sunt reabilitate din fonduri europene, iar investiția este de 60.000 de euro pentru fiecare, ceea ce înseamnă un total de 720.000 de euro pentru cele 12 căsuțe.

Contractul de execuția a fost semnat în vara anului trecut, firma băimăreană Rustic SRL, membră a Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, fiind cea care se ocupă de executarea contractului de proiectare și execuția pentru reabilitarea și restaurarea celor 12 case tradiționale din localitatea Breb.

Proiectul este gestionat de administrația județeană și este finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit 2mnews.ro.

Contractul a fost semnat la valoarea de peste 4,62 milioane de lei (exact: 4.628.094,71 lei, sumă care include TVA) și trebuie finalizat în circa 2 ani și 5 luni (900 de zile de la emiterea ordinului administrativ de începere a execuției).