Satelitul ROSAT a reintrat în atmosfera Pământului. Nu se ştie unde a căzut

Satelitul german ROSAT, de mărimea unui automobil, a reintrat în atmosfera terestră duminică, între 1.45 GMT şi 2.15 GMT (3.45 - 4.15, ora României) şi nu se ştie deocamdată dacă vreun fragment desprins din acesta a lovit suprafaţa Terrei, a anunţat Agenţia spaţială germană pe site-ul ei oficial.

RomaniaTV.net
23 oct. 2011, 07:13
Satelitul ROSAT a reintrat în atmosfera Pământului. Nu se ştie unde a căzut

Agenţia spaţială germană informa sâmbătă seară că satelitul ROSAT, care a căzut necontrolat pe Pământ, într-o zonă care nu a fost deocamdată identificată, nu va lovi Europa, scrie Mediafax. Surse NASA au declarat pentru ABC News că fragmentele satelitului au atins deja pământul.

Satelitul german ROSAT, scos din funcţiune în 1999, ce cântăreşte două tone şi jumătate, a reintrat în atmosfera terestră cu o viteză de circa 28.000 de kilometri/ oră, potrivit celor mai recente date furnizate de Centrul german pentru aeronautică şi industria aerospaţială (DLR).

Potrivit celor mai recente estimări, circa 30 de bucăţi din acest satelit ar putea lovi suprafaţa Terrei, greutatea lor totală ridicându-se la 1,7 tone.

Momentul şi locul intrării satelitului ROSAT în atmosferă nu au putut fi calculate cu precizie decât cu o oră-două înainte de impact, potrivit specialiştilor de la Agenţia Spaţială Europeană.

Toate zonele de sub orbita ROSAT, care se întind până la 53 de grade latitudine nordică şi sudică, pot fi afectate de fragmentele desprinse din acest satelit.

ROSAT (Roentgen SATellite) a fost un observator cu raze X dezvoltat în cadrul unui program comun de Germania, SUA şi Marea Britanie. Satelitul a fost conceput şi operat de Germania şi lansat de SUA pe 1 iunie 1990. Satelitul a fost scos din funcţiune pe 12 februarie 1999. Printre altele, ROSAT face parte dintre sateliţii cu ajutorul cărora a fost descoperită cea mai tânără gaură neagră situată în vecinătatea Terrei, a cărei existenţă a fost făcută publică de specialiştii de la NASA anul trecut.

În timpul misiunii sale, ROSAT şi-a efectuat observaţiile pe o orbită eliptică la înălţimi de 585 – 565 kilometri deasupra Terrei. De la scoaterea lui din funcţiune, satelitul a pierdut din altitudine. În iunie anul acesta, el se afla la o înălţime de doar 327 de kilometri deasupra Pământului.

Pentru că ROSAT nu era echipat cu un sistem de propulsie, nu a fost posibilă manevrarea satelitului pentru efectuarea unei prăbuşiri controlate a acestuia, la încheierea misiunii, în 1999.

Luna trecută, satelitul american Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), cântărind 6,3 tone, a căzut pe Pământ, iar resturile desprinse din satelit au ajuns într-o zonă nepopulată din sudul Oceanului Pacific.