Satelitul ROSAT s-ar putea prăbuşi sâmbătă pe Pământ VIDEO

Satelitul german ROSAT s-ar putea prăbuşi sâmbătă seară sau duminică dimineaţă pe Pământ, însă autorităţile vor ştii  momentul şi locul abia cu două ore înainte de eveniment.

RomaniaTV.net
22 oct. 2011, 15:10
Satelitul ROSAT s-ar putea prăbuşi sâmbătă pe Pământ VIDEO

„Reintrarea satelitului ROSAT va avea loc între orele 21:00 – sâmbătă, 22 octombrie –  şi 15:00 –  duminică, 23 octombrie” au declarat reprezentanţii agenţiei spaţiale germane.

Satelitul Roentgen (ROSAT) de 2.7 tone se va dezintegra la intrarea în atmosferă, însă până la 30 de bucăţi vor supravieţui căldurii intense, precum oglinzile şi părţile ceramice. Masa totală a acestor fragmente este estimată la 1.9 tone.

Satelitul ROSAT a fost lansat în iunie 1990, într-o misiune a Germaniei, SUA şi Marii Britanii. El este un telescop cu raze X care a studiat radiaţiile stelelor, nebuloaselor, găurilor negre şi supernovelor. În 1998, satelitul s-a stricat, iar din 1999 orbitează în jurul Pământului fără a mai fi funcţional, orbita sa apropiindu-se din ce în ce mai mult de Terra.

În urmă cu o lună, satelitul american UARS s-a prăbuşit necontrolat pe Pământ, însă ROSAT este mult mai mic. Cu toate astea, fragmentele se vor împrăştia pe o distanţă de 80km, iar şansa de a fi lovit de unul din ele este de 1 la 2000,  mai mare decât în cazul UARS.