Acesta este satul cu asistaţi sociali „de meserie”. Oamenii sparg seminţe pe străzi, în loc să meargă la muncă

O comună din Iaşi figurează cu 385 de asistaţi sociali, fapt ce o clasează pe primul loc din judeţ. Cei mai mulţi, peste 200 de oameni ajutaţi integral financiar de statul român, trăiesc în Crucea, un sat din comuna Lungani. Aici, majoritatea localnicilor sunt de etnie romă.

25 feb. 2020, 16:53
Acesta este satul cu asistaţi sociali „de meserie”. Oamenii sparg seminţe pe străzi, în loc să meargă la muncă

Pe străzile dintre casele dărăpănate, oamenii îşi petrec cea mai mare parte din zi cântând sau spărgând seminţe alături de vecini. Pe lângă banii primiţi de la stat, familiile numeroase din satul Crucea se întreţin ba din munca cu ziua la câmp, ba din banii câştigaţi prin străinătate. Ioan Corobuţă, edilul interimar din comuna Lungani, spune că „nu putem să le luăm dreptul pe care îl au”, scrie adevarul.ro.

Primarul scoate în evidenţă faptul că familiile care primesc ajutor social sunt foarte numeroase, iar membrii acestora nu au studii care să-i ajute în a-şi căuta un loc de muncă.

„Aţi văzut cum trăiesc locuitorii din satul Crucea. Familiile sunt numeroase, au câte 5-6 copii. Încă un lucru important de menţionat este faptul că mulţi dintre ei sunt neştiutori de carte. Indiferent unde le-am oferi un loc de muncă, când ajung acolo, chiar dacă angajatorul are nevoie de muncitori, nu-i primeşte pe ei. I-am trimis la târguri de locuri de muncă, dar nu-i primeşte nimeni. Îi trimiţi într-o întreprindere, dar ce să facă ei acolo dacă ei nu ştiu nimic?”, spune primarul din Lungani, citat de adevarul.ro.

În timp ce locuitorii satului Crucea stau adunaţi pe la câte o poartă de pe uliţa principală, plângându-se de lipsuri, microbuzele unei firme de transport în comun fac câte patru curse zilnic între comuna Lungani şi municipiul Iaşi.

Ceilalţi locuitori din comună merg mai toţi la muncă, la 40 de kilometri de casă, şi spun că veniturile le sunt suficiente pentru un trai decent.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Iaşi plăteşte către asistaţii social din judeţul Iaşi peste 3.000.000 lei lunar, sumele cele mai mari mergând către locuitorii din Lungani.

Citeşte şi România a plătit ajutoare sociale de 45 de milioane de lei în ianuarie 2020. Judeţul care a beneficiat de cei mai mulţi bani


loading...