România a plătit ajutoare sociale de 45 de milioane de lei în ianuarie 2020. Judeţul care a beneficiat de cei mai mulţi bani

Publicat: Luni, 24 Februarie 2020 14:31 // Actualizat: Luni, 24 Februarie 2020 14:31 // Sursa: romaniatv.net

Statul român a plătit pentru ajutorul social (venit minim garantat) în ianuarie 2020 suma totală de 44,95 de milioane de lei. Valoarea medie plătită a fost de 264,24 de lei.

Foto: a1.ro

Un număr de 170.109 dee persoane au beneficiat în ianuarie 2020 de acest ajutor social, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, citate de Agerpres.

Care sunt judeţele cu cei mai mulţi beneficiari de ajutor social

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în judeţele Dolj - 11.168 persoane, Bacău - 9.155 şi Buzău - 9.126. La sfârşitul lunii ianuarie, erau suspendaţi de la plată 11.576 beneficiari, cei mai mulţi din Botoşani - 992, Dolj - 874 şi Bacău - 714.

În schimb, cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj - 340,80 lei, Braşov - 312,61 lei şi Mureş - 309,92 lei.

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Acesta este reglementat prin Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.

Cum se acordă venitul minim garantat

Potrivit legii, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost modificată în luna iulie 2018 prin Legea nr.192/2018, în principal cu scopul de a facilita integrarea pe piaţa forţei de muncă a membrilor de familie beneficiari ai ajutorului social.

Condiţiile în care nu se mai acordă ajutorul social

Astfel, în situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dreptul la ajutorul social încetează. În cazul refuzului unui loc de muncă, se poate solicita un alt drept doar după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului.

A fost prevăzută de asemenea obligaţia primarului de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă precum şi stabilirea condiţiilor de efectuare a activităţilor sezoniere de către beneficiarii de ajutor social, inclusiv remunerarea acestor activităţi sezoniere.

În situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză de două ori participarea la aceste activităţi sezoniere, dreptul la ajutorul social încetează, urmând să poată fi solicitat un nou drept doar la un interval de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă.

Citeşte şi: LEGEA PENSIILOR, modificată prin OUG în şedinţa de marţi. Vârsta de pensionare modificată şi pensii recalculate din oficiu DOCUMENT

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ajutoare sociale venitul minim garantat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8254
RON
01 Apr
noapte 0 °
zi 7 °
Ultimele joburi adaugate
24 H