Satul din România în care localnicii trăiesc mai ceva ca în Evul Mediu! Sute de oameni beau apă din ultimele trei fântâni rămase

Localnicii unui sat din Buzău trec prin momente de neimaginat, din cauza unei secete. Oamenii trebuie să se trezească cu noaptea în cap pentru a scoate apă din ultimele 3 fântâni rămase.

30 nov. 2023, 11:21
Satul din România în care localnicii trăiesc mai ceva ca în Evul Mediu! Sute de oameni beau apă din ultimele trei fântâni rămase

Din cauza secetei, 500 de locuitori dintr-un sat din Buzău trăiesc momente de neimaginat. Fântânile au secat treptat și au mai rămas doar trei surse pentru apă, care nu pot asigura necesarul zilnic al tuturor familiilor.

Citește și Seceta i-a îngenuncheat pe fermierii din Constanța, care sunt nevoiți să renunțe la animale! „A trebuit să desfiinţăm vaca, apoi oaia şi la urmă şi porcul”

Pe lângă asta, localnicii sunt nevoiți să se trezească dis de dimineață pentru a scoate apă curată. Cei care nu fac sacrificiul acesta, riscă să bea apă tulbure.

De câțiva ani se încearcă instalarea unei rețele de apă în zonă, însă lucrările nu au mers în nicio direcție concretă.

De atunci, localnicii din satul Sările, comuna Bisoca, se descurcă așa cum pot, cumpărând din magazine sticle sau bidoane cu apă.

„Altceva nu avem pretenții, trăim așa cum putem fiecare, dar însă fără apă nu se poate”, a spus un localnic.

„Cumpărăm, bem de unde găsim. Ce să facem?”, a mai spus acesta.

„În loc să cumpărăm un sandviş sau ceva să ducă la şcoală copiii, cumpărăm apă”, spun localnicii.

Întrebați la ce folosesc apa, localnicii au răspuns:

„Mai facem și mâncare de aici”, ”Mai bem, mai fierbem câte o fasole de aici. Dacă n-avem, de unde să luăm?”.

Proprietarul unei fântâni le dă localnicilor apă cu porția

O singură fântână este puțin mai adâncă și se strânge mai multă apă peste noapte. Doar că proprietarul ei încearcă să le dea apă cu porția vecinilor, ca toată lumea să apuce măcar o găleată, potrivit ȘtirideBuzău.ro.

Te-ar putea interesa și Fenomene extreme în România. A plouat cu picătura, jumătate din cantitatea obişnuită. Cum se anunţă iarna după seceta prelungită

„Ia ăla o găleată, care mai apucă, le dau după gloată. În funcție de numărul de copii… Da, care are mai mulţi în casă”, a spus proprietarul fântânii.

Primele semne că fântânile vor rămâne fără apă au început să apară încă de acum 2 ani, când pânza freatică a fost afectată din cauza secetei, așa că puțurile au secat rând pe rând.

„Cauza principală este seceta. Ei au avut fântâni, izvoare, dar în ultimii doi ani s-a întâmplat problema asta. Au secat”, spune Florin Stemate, primar Bisoca.