Seceta i-a îngenuncheat pe fermierii din Constanța, care sunt nevoiți să renunțe la animale! „A trebuit să desfiinţăm vaca, apoi oaia şi la urmă şi porcul”

Seceta i-a îngenuncheat pe fermierii români care nu au probleme doar pe câmpurile agricole, ci și în ferme. Din cauza pășunilor uscate, dar și a lipsei de hrană foarte mulți fermieri din Constanța au fost nevoiți să renunțe la animale.

14 nov. 2023, 11:50
Seceta i-a îngenuncheat pe fermierii din Constanța, care sunt nevoiți să renunțe la animale! „A trebuit să desfiinţăm vaca, apoi oaia şi la urmă şi porcul”

Seceta i-a îngenuncheat pe fermierii din Constanța care sunt nevoiți să renunțe la animale! Fermierii sunt disperați și spun că nu le vine să creadă că toată munca lor de o viață se duce pe apa sâmbetei chiar sub ochii lor.

Citește și Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioţi: „Dau ferma GRATIS, dar să muncească, nu să o vândă”

Seceta i-a îngenuncheat pe fermierii din Constanța care sunt nevoiți să renunțe la animale!

„Uitati sămânţa de grâu unde este! Uitaţi, am ajuns la ea! Și este absolut în umiditate zero”, a declarat un fermier din Constanța, potrivit digi24.ro.

În aceste momente pe pășunile din Constanța, unde nu mai există niciun gram de verdeață, nu mai este picior de animal. Pe ici colo mai poate fi văzut câte un câine.

Gheorghe Lămureanu este fermier de zeci de ani, însă, din păcate, a renunțat la afacere deoarece nu mai era rentabilă. Dacă în anii precedenți primea de la o vacă până la 4o de litri de lapte pe zi, acum abia dacă mai reușea să mulgă 10 litri.

”Nemaiavând păşunea şi lucerna, a trebuit să desfiinţăm vaca, după vacă a urmat şi oaia, şi la urmă şi porcul şi tot ce e legat de grăunţele pentru creşterea animalelor”, a mai spus Gheorghe Lămureanu.

Specialiștii de la Institul de cercetare a ovinelor din Constanța nici nu mai scot animalele la păscut.

„N-am mai vrut să le aducem, pentru că uitaţi cum arată păşunea din cauza secetei. Ar fi fost un efort, o plimbare inutilă pentru animale. Efectiv, de 150 – 155 de zile, pe aici nu a plouat mai mult de 5-10 litri pe metrul pătrat (…) Un tânăr fermier a renunţat la ferma sa zootehnică şi acum lucrează ca şofer de camion în Germania pentru că a spus că nu mai avea cu ce să ţină animalele, nu mai avea ce să le ofere să mănânce”, a afirmat Radu Răducu, director la Institutul de Cercetare PALAS Constanța.

În acest an în județul Constanța au fost înregistrate doar 6.000 de vaci, cu 14.000 mai puține față de de anul 2011.

Citește și Bani pentru fermierii români. Cine va putea accesa programul ”De cinci ori subvenția”