Saxofonistul jazz Lee Konitz, răpus de Covid-19

Saxofonistul jazz Lee Konitz, colaborator al lui Miles Davis, a murit din cauza Covid-19.

RomaniaTV.net
16 apr. 2020, 10:58
Saxofonistul jazz Lee Konitz, răpus de Covid-19

Saxofonistul jazz Lee Konitz a murit din cauza Covid-19 la vârsta de 92 de ani. El se afla internat într-un spital din New York, potrivit unuia dintre fiii săi, citat de The Guardian.

Konitz – născut în Chicago în 1927 într-o familie e imigranţi evrei – a învăţat să cânte la clarinet la vârsta de 11 ani, iar un an mai târziu a început să studieze saxofonul.

Scriitorul Luis Sepulveda, diagnosticat cu Covid-19, a murit

În cariera de 75 de ani, l-a avut mentor pe pianistul Lennie Tristano, el a colaborat orchestre de jazz conduse de Teddy Powell, apoi cu Miles Davis la sesiunile de înregistrări din 1949 şi 1950 pentru albumul „Birth of the Cool”, a fost apropiat al saxofonistului Charlie Parker şi a cântat în trupe cu Stan Kenton şi Claude Thornhill.

Primul album solo a lui Konitz, „Subconscious-Lee”, a apărut în 1955. El a ajutat la popularizarea „cool jazz”, care în anii 1960 a devenit dominant.

Konitz a mai cântat cu Charles Mingus, Ornette Coleman, Elvin Jones, Dizzy Gillespie, Charlie Haden şi Brad Mehldau.

În 2018, a susţinut un turneu european, iar la împlinirea vârstei de 92 de ani a susţinut un concert privat.

Lee Konitz este al doilea colaborator important al lui Miles Davis care a murit din cauza Covid-19. Trompetistul Wallace Roney a murit pe 31 martie, la vârsta de 59 de ani.