Scădere record a emisiilor de carbon. Pandemia de coronavirus a adus poluarea la nivelul anului 2010

Emisiile de carbon, la nivel global, vor cunoaşte în acest an o scădere record de 8%, ca urmare a impunerii carantinei şi a restricţiilor de circulaţie determinate de pandemia de coronavirus. Emisiile de carbon vor ajunge, astfel, la nivelul înregistrat în urmă cu 10 ani, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

RomaniaTV.net
30 apr. 2020, 16:27
Scădere record a emisiilor de carbon. Pandemia de coronavirus a adus poluarea la nivelul anului 2010

Emisiile globale de dioxid de carbon vor atinge o valoare estimată de 2,6 gigatone, cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 10 ani, scrie Digi24.ro.

Potrivit datelor AIE, până la mijlocul lunii aprilie, ţările în care s-au impus măsuri stricte de izolare socială, au cunoscut o scădere de 25% pe săptămână, în privinţa cererii de energie, în vreme ce statele care au impus restricţii mai blânde au înregistrat şi ele o scădere în această privinţă, de 18%.

Citeşte şi: 

Cu toate acestea, AIE avertizează că nivelul poluării ar putea creşte la fel de brusc, după trecerea pandemiei, dacă guvernele nu vor implementa politici adecvate pentru reducerea emisiilor şi care să încurajeze aşa-numitele energii verzi sau regenerabile.

Raportul AIE arată că, odată cu scăderea emisiilor poluante, scade şi cererea globală de electricitate. În acest an, se preconizează o scădere cu 5% a acestei cereri – cea mai mare scădere înregistrată la nivel planetar de la Marea Criză Economică din anii 1930.

Cea mai mare scădere, de 8%, o înregistrează industria cărbunelui. Din acest punct de vedere, cea mai afectată ţară este China, se arată în raport.

Citeşte şi: Veşti bune: Măsurile de carantinare vor determina scăderea la aproape 5% a emisiilor de gaze poluante, până la sfârşitul lui 2020

De asemenea, cererea de petrol a cunoscut şi ea o reducere semnificativă, de 5%, în primul trimestru al anului, fiind cauzată de restricţiile impuse transportului, în special reducerea zborurilor comerciale, care sunt responsabile de 60% din totalul cererii de produse petroliere, la nivel global.

Până la finalul anului, scăderea cererii de petrol ar putea atinge procentul de 9%. Per total, cererea pe piaţa globală de energie ar putea înregistra o reducere de 6%, cea mai gravă din ultimii 70 de ani, se mai arată în raportul AIE.