Scăderea prețului la carburanți, ridicolă. Stolojan: „Companiile nu se mai complică. Prețurile vor crește din nou”

Benzina și motorina s-au mai ieftinit la pompă, pe fondul scăderii prețului la petrol. Totuși, tarifele impuse de benzinari sunt în continuare imense, de peste 8 lei/litru. Fostul premier al României, Theodor Stolojan, avertizează românii că acesta este abia începutul. 

17 iul. 2022, 18:41
Scăderea prețului la carburanți, ridicolă. Stolojan: „Companiile nu se mai complică. Prețurile vor crește din nou”

Acesta este noul context economic. Motorina și benzina nu se vor mai ieftini, în ciuda celor mai recente scăderi la prețuri. Ba din contra, carburanții vor fi din ce în ce mai puțin accesibili.

„Iată că prețul barilului de petrol a scăzut. În mod normal, ar trebui să vedem și o scădere a prețului la pompă, dar n-o vedem. Companiile își fac socoteală că a scăzut barilul, dar va crește din nou, și atunci de ce să se mai încurce. Lumea vede că prețurile nu mai sunt la 9 lei și ceva, ci la 8 lei. Toată lumea pare mulțumită.

De fapt, nimeni nu e mulțumit. Pe fond, economic discutând, ajungem la următoarea concluzie: nu este vorba despre o creștere temporară a prețului la țiței. Asistăm la o nouă realitate economică”, a declarat Theodor Stolojan, într-un interviu.

 

Theodor Stolojan, nemulțumit de implicarea guvernului în ajustarea prețurilor la carburanți

 

În opinia economistului, statul ar trebui să găsească alte metode pentru a ajuta exclusiv românii cu cele mai modeste venituri, în contextul valului de scumpiri.

„Nu poți să o ignori și nu poți să izolezi România, populația, firmele de această realitate economică nouă. Din moment ce știm că această creștere a prețului la țiței nu este temporară, ci pe termen lung, e nevoie ca economia să se ajusteze la noua realitate economică (…). Statul trebui să ajute, dar punctual. Nu mai poți considera populația România ca fiind o masă de aceeași putere. Nu! Avem circa 1 milion de angajați care câștigă peste 1.000 de euro net în mână. Bașca alte bonusuri. Pe cine ajută subvenția la mașină acordată pentru toată lumea? Pe cei care au mașini SUV.

(…) Vedeți unde ajungem? Vreau să-i ajut pe cei cu venituri modeste, dar, de fapt, îi ajut pe cei care au super-mașini care consumă foarte mult. Politica de subvenție pentru toată lumea e cea mai proastă politică”, a mai punctat Stolojan.

În România, toată distribuția de carburanți aparține companiilor străine.