Scafandri specialişti în scufundări la adâncimi mari îl caută pe bărbatul dispărut cu copiii săi

Opt scafandri din Constanţa, specializaţi în scufundări la mare adâncime, au ajuns, vineri, pe lacul Tarniţa, împreună cu şeful firmei la care sunt angajaţi, şi vor începe căutarile bărbatului dispărut alături de doi dintre copiii săi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

RomaniaTV.net
02 mart. 2012, 10:53

Constantin Onaca, patronul firmei de scafandri din Constanţa, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că două echipe a câte patru scafandri au ajuns la Tarniţa după ce femeia care a reclamat dispariţia soţului şi a copiilor, Klaudia Nagy, l-a sunat.

„Am plecat aseară din Constanţa, acum facem planul de căutare şi nu plecăm de aici până când nu rezolvăm problema. Avem echipamentul şi pregătirea necesare pentru căutări”, a spus Onaca.

Căutările pe lacul Tarniţa din judeţul Cluj, unde un bărbat ar fi dispărut alături de doi dintre copiii săi, au fost suspendate, joi după-amiază, după ce scafandrii nu au reuşit să găsească nimic.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj au declarat că patru scafandri de la ISU au căutat, joi, la Tarniţa, timp de mai multe ore, cu barca şi cu un sonar, fără să găsească nimic.

Pe malul lacului Tarniţa s-a aflat, joi, şi Anuţa Potra, sora lui Nicolae Lăpuşte, bărbatul dispărut, ea declarând că speră ca fratele său să revină acasă.

„Dacă eşti în viaţă, dacă eşti ascuns, nu o să ţi se întâmple nimic, te aşteptăm acasă, gândeşte-te că ai iubit-o enorm pe Klaudia (mama fetiţei dispărute – n.r.). Noi doi am trăit fără tată de 34 de ani. (…) Te rog din suflet să nu le faci rău copiilor şi întoarce-te, te rog din suflet, că te iubesc ca pe luna de pe cer”, spunea Anuţa Potra.

Femeia povestea că fratele său era obosit şi trist, dar nu crede că a fost în stare să le facă rău copiilor.

„O iubea foarte mult pe Klaudia, au fost momente când nu a primit în schimb ceea ce a dorit, dar nu trebuie să se răzbune pe copil. A fost singur, era obosit, îi pregăteam eu de mâncare, ceva i s-a întunecat în faţa ochilor, s-a pierdut, s-a simţit singur, nu cred că a făcut ceva. Poate a fost un moment de slăbiciune. Ultima dată am vorbit cu fratele meu luni, la ora 12.00, m-a sunat, am povestit de mama şi apoi Klaudia m-a sunat că el a luat copiii. Atunci ne-am gândit că s-a întâmplat ceva, i s-a întunecat ceva în faţa ochilor”, afirma Anuţa Potra.

Femeia declara că fratele său a pomenit de sinucidere, dar nu crede că a vorbit serios.

„A zis că într-o zi îşi va lua viaţa, dar avea multe pe cap. El m-a crescut pe mine, eu aveam cinci ani când a murit tata, fratele meu a fost stâlpul casei, a obosit, nu a avut cu cine să vorbească. Eu sper că un prieten îl adăposteşte, vom încerca să facem tot posibilul să vină acasă, să aducă fetiţa înapoi, să nu pună două mame în suferinţă, plus mama noastră. Şi Klaudia se agaţă de un fir de aţă, sperând că trăiesc. Klaudia i-a mai dat fetiţa, duminică l-am văzut ultima dată, a fost la mine împreună cu Klaudia, cu fetiţa, era obosit, spunea că vrea să doarmă măcar o oră”, a povestit Anuţa Potra.

Căutările în zona lacului Tarniţa au început luni seară, după ce băiatul mai mare al familiei a anunţat Poliţia că tatăl său, în vârstă de 48 de ani, a dispărut de la locuinţa sa din Floreşti, luând cu el doi dintre copii – un băiat de 15 ani şi o fetiţă de trei ani.

Acţiunile de căutare, la care participau echipaje de poliţişti, pompieri, jandarmi şi salvamontişti, dar şi patru scafandri cu o barcă au continuat marţi, miercuri şi joi, fiind sistate în cursul după-amiezelor din cauza temperaturilor scăzute şi a podului de gheaţă de pe lac.

Potrivit poliţiştilor, bărbatul a lăsat o înregistrare video din care rezultă că urma să se sinucidă. Pe înregistrarea video, el apare cu cei doi copii cu care a dispărut şi le spune mamelor celor doi că nu o să îi mai vadă. Poliţiştii susţin că aceşti doi copii provin din două relaţii.

Mama fetiţei de trei ani, Klaudia Nagy, a postat pe Facebook o fotografie cu aceasta şi un mesaj prin care îi roagă pe cei care ar vedea-o să sune la 112.

Bărbatul lucra ca maşinist la Hidroelectrica, lângă barajul Tarniţa, iar luni seară urma să intre la serviciu.

Un coleg de serviciu al bărbatului spunea că acesta avea datorii la bănci, iar în ultima perioadă părea foarte obosit pentru că lucra şi ca taximetrist pentru a-şi completa veniturile. De asemenea, el susţinea că bărbatul a fost testat psihologic în fiecare an şi că a trecut testele. El afirma că maşina bărbatului a fost găsită, luni, de către colegi, în apropierea lacului Tarniţa, cheile fiind în autoturism.

De asemenea, bărbatul şi cei doi copii au fost daţi în consemn la frontieră, aceasta fiind procedura obişnuită în cazul unei dispariţii, iar Poliţia nu exclude posibilitatea ca ei să încerce să plece din ţară.

Poliţiştii iau în calcul mai multe variante în cazul dispariţiei celor trei, una dinte ele fiind că bărbatul şi-a ucis copiii, după care s-a sinucis.

Şeful Poliţiei Judeţene Cluj, chestorul principal Ioan Păcurar, declara că toate indiciile duc la sinucidere, bărbatul mai având una sau două tentative de acest fel.

Potrivit sursei citate, au fost contactaţi scafandri din Mureş şi de la o firmă privată, care vor încerca să facă scufundări, lunea viitoare, în cazul în care condiţiile meteo vor permite acest lucru. Deocamdată, scafandrii nu se pot scufunda din cauza curenţilor puternici, făcând căutările doar la suprafaţă.

Cazul este anchetat şi de către procurorii Parchetului Tribunalului Cluj.