Scandal cu acuzaţii de corupţie la Avioane Craiova

O firma din Israel acuză directorul societatii românești ca ar fi favorizat o firmă canadiano-americană ca sa obtina un contract de peste 120 de milioane de euro pentru modernizarea avioanelor IAR 99. Directorul mai e acuzat și că a acceptat o oferta directa primita pe mail-ul sau. Culmea coincidentei, castigatorul este unul dintre finantatorii unui studiu in Canada cu care directorul Avioane Craiova se lauda in CV. România TV va prezintă in exclusivitate detaliile acestui contract.

RomaniaTV.net
05 mart. 2019, 14:57
Scandal cu acuzaţii de corupţie la Avioane Craiova

La sfarsitul lunii decembrie, Avioane Craiova a incheiat procedura de atribuire a contractului de modernizarea a avioanelor IAR 99 in configurație Super Soim, investitie solicitata de Ministerul Apararii. A urmat insă un adevărat scandal: firma Elbit Israel sustine ca oferta castigatorului canadiano/american a fost transmisa pe mailul directorului, contrar procedurii.

Eli Meshulam – vice presedinte Fixed Wing Solutions Bussines Line, Elbit: La aceasta intalnire au fost pezentate doar 2 plicuri inchise despre care Avioane Craiova a spus ca au fost primite inainte de ora 12, temenul limita. Unul a fost al Elbit, iar celalalt a fost prezentat ca fiind popunerea lui Leonardo. Propunerea CMC a fost prezentata pe laptopul managerului general al Avioane Craiova si mai tarziu s-a aratat ca acel e-mail nu a fost trimis inainte de termenul limita”.

Greșeala este recunoscută de managerul fabricii de avioane din Bănie.

Dragos Sandu- director general Avioane Craiova. Ofertele au fost evaluate corect. În conditii nu este scris si acest detaliu. Nu este scris asa ceva, aici aveti dreptate.

Suspiciunile asupra corectitudinii managerului din Craiova nu se opresc doar la procedura de atribuire. Dragoș Sandu se lauda in CV că a făcut studii academice finanțate printr-un program guvernamental canadian in parteneriat, culmea, cu firma CMC, care a castigat contractul. Compania CMC este parte din proiect. Nu stiu cum se finanteaza lucrurile astea. Lucrurile astea se finanteaza de catre guvernul canadian. Israelienii s-au considerat nedeptatiti si au cerut anularea procedurii in instanta. Cazul se judecă in prezent. Actionarul majoritar al Avioane Craiova, Ministerul Economiei face propriiile verificări in acest caz.

Alexandru Macoveiciuc- purtator de cuvant Ministerul Economiei: A fost solicitat in regim de urgenta o analiza a modului in care a fost realizata procedura de selectie pentru modernizarea avioanelor iar 99 si a fost solicitata transmiterea cu celeritate a principiilor transparentei si tratamentului egal in desfasurarea procedurii.

Raportul ar putea veni in scurt timp pentru că a fost convocat și Consiliul de Administratie la Avioane Craiova. Ministerul Apararii este parte în procesul intentat de israelieni deși este doar beneficiar final al contractului. Toată procedura este suspendată până ce judecătorii se vor pronunța cu privire la legalitatea operațiunii de atribuire desfășurată la Craiova.

Cum doar la Craiova se putea face aceasta modernizare, banii statului au ajuns sa fie administrati de un director care este acum contestat chiar si in instanta de unul dintre participantii la actiunea de atribuire.