Scandal „cu cuțitele pe masă” în folclorul românesc! Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș au scos veninul la atac în scandalul cu Grigore Leșe: „Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez”

Lumea muzicii românești este cutremurată de un scandal de proporții! Veta Biriș și Nicolae Furdui Iancu au intervenit în problematica născută de cântecul lui Grigore Leșe „Asa-i românul”.

06 dec. 2023, 22:57
Scandal „cu cuțitele pe masă” în folclorul românesc! Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș au scos veninul la atac în scandalul cu Grigore Leșe: „Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez”
Scandal „cu cuțitele pe masă” în folclorul românesc! Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș au scos veninul la atac în scandalul cu Grigore Leșe: „Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez”

Un scandal de amploare a izbucnit în universul folcloric românesc. Veta Biriș (74 de ani), Nicolae Furdui Iancu (68 de ani) și Grigore Leșe (69 de ani) au ajuns într-un conflict acut. Acuzațiile îndreptate către Grigore Leșe susțin că acesta încearcă să provoace divizarea poporului român.

Citește și: Ce să pui în apa în care ții bradul de Crăciun ca să nu se usuce. Te vei bucura de el săptămâni întregi

Controversa dintre cei trei artiști a pornit de la faptul că Grigore Leșe a afirmat că melodia „Așa-i românul” face parte din repertoriul maghiar și că piesa „Noi suntem români” nu reflectă onorabil poporul român. Mai mult, Leșe consideră că interpreții folosesc aceste melodii fără să cunoască sensul lor autentic.

Pe data de 2 decembrie, în cadrul emisiunii „Insider politic” de la Prima TV, Grigore Leșe a fost invitat și a discutat despre artiștii oportuniști din România. El a susținut, de exemplu, că melodia „Așa-i românul”, consacrată ca al doilea imn al Zilei Naționale a României de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Aceste afirmații au ajuns la urechile lui Nicolae Furdui Iancu, creatorul melodiei.

„Nu vreau să comentez declarațiile atotștiutorului Grigore Leșe pentru că sunt obișnuit cu ele. Vrea să epateze și uneori reușește… că tot vorbește el despre oportunism. Declarația lui Leșe nu e decât o încercare de dezbinare a românilor de Ziua Națională și vreau să-i transmit că o să cânt această melodie în continuare împreună cu maghiarii”, a afirmat Furdui Iancu, pentru Libertatea.

Veta Biriș a intervenit în scandalul momentului și susține că nu o interesează prea mult ceea ce crede Grigore Leșe, mai ales că acesta nu este acceptat nici măcar de comunitatea din Maramureș, locul său natal.

„Leșe spune că trebuie să cântăm doar hore, nu și doine. Dar îi spun că avem și jiana și învârtita…. Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nu vreau să cânt ca Grigore Leșe așa cum nu am nevoie nici de sfaturie lui. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, a adăugat cântăreața de muzică populară Veta Biriș.

Sociologul Gelu Duminică mărturisește faptul că aproape toate ”simbolurile” românești sunt împrumutate/ajustate sau create de străini.

„Îmi tot circulă pe Facebook o afirmație a d-lui Grigore Leșe (muzicolog și interpret de muzică populară) care ne spune ca o melodie celebră naționalist-patriotică este de fapt un «cover» după o melodie maghiară. Pentru mine, această realitate îmi arată doar nimicnicia naționalismul fanatic și faptul că suntem o societate globală care nu a fost mare piatră de temelie pentru cultura europeană, cum suntem deseori mințiți. A nu se uita că noi avem niște intelectuali pământeni doar de mai puțin de 200 de ani, cu vreo 800 de ani diferență de marile civilizații europene – vezi anul de înființare a Universității din Bolognia. Mai toate «simbolurile» românești sunt împrumutate/ajustate sau create de străini. Sarmalele, teatrul, micii, opera, sistemul de sănătate, ciorba de burtă, podul de la Cernavodă, clădirile simbol ale Bucureștiului (ateneu, palatul regal, Peleș, clădirile art-nouveau, etc), chiar și mănăstirile istorice care au fost clădite cu arhitecți străini și cu forța de muncă a robilor romi, toate astea și multe altele sunt datorită «veneticilor»”, afirmă, într-o postare pe Facebook, sociologul Gelu Duminică.

Citește și: Clădirea simbol din Capitală, asaltată de vizitatori. Casa Coana Mița Biciclista, locul în fața căruia toți românii se pozează. Cine a fost celebra femeie