Scandal cu Jandarmeria, pentru o poză. O tânără s-a trezit cu poza pe pliantele distribuite în oraş

O tânără s-a trezit cu o poză realizată în timpul protestelor pe pliantele Jandarmeriei Bistrițene, pe care instituția le-a distribuit în oraș.

RomaniaTV.net
20 apr. 2018, 10:29
Scandal cu Jandarmeria, pentru o poză. O tânără s-a trezit cu poza pe pliantele distribuite în oraş

Andreea Petruț, o tânără stabilită în București care a luat parte la protestele din ultimii ani, s-a trezit că una dintre fotografiile în care apare este folosită de către Jandarmeria Bistrița într-un pliant. Aceasta acuză jandarmeria bistrițeană că-i folosește imaginea, în contextul ilustrării unor fapte antisociale. În fotografia în cauză, realizată în timpul unui protest, aceasta apărea cu o portavoce.

Am fost șocată când un amic din Bistrița mi-a trimis fotografiile cu fly-erele cu poza mea distribuite prin oraș de Jandarmeria Bistrița, într-un pliant pentru „Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice”.

„Nu-mi doresc ca imaginea mea să fie utilizată în campaniile jandarmeriei în contextul ilustrării faptelor antisociale. Nu mi se pare deloc în regulă ca un om cu o portavoce să devina un simbol al faptelor antisociale la adunările publice.

Toți cei care mă cunoașteți și m-ați văzut protestând în ultimii ani stiți că nu am instigat niciodată la încălcarea legii, la violență și nu am manifestat un comportament sau limbaj necorespunzator vis’a’vis de forțele de ordine. Am protestat mereu pașnic, singura diferență dintre mine și alte zeci de mii de protestatari fiind că am avut o portavoce prin care încercam să anim oamenii și să dau din energia mea mulțimii.

Dacă aveți mai multe cunoștințe în drept ca mine și puteți să vă dați seama dacă publicarea și distribuirea fotografiei mele în contextul acesta constituie o încalcare a Legii drepturilor de autor sau a dreptului la imagine reglementat prin Codul Civil, vă rog mult, dați-mi un semn„, a postat tânăra pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanții Jandarmeriei Bistrița spun că nu aveau nicio intenție să o asocieze pe tânără cu ceva negativ, ci din contră să ilustreze un comportament adecvat la o astfel de manifestare.

Pliantul a fost realizat pentru activitatea de prevenire, nicidecum nu era o idee de a incrimina o activitate a cuiva. Mai mult, am exemplificat un comportament adecvat, în cadrul participării la o acțiune de protest. Nu am vrut să arătăm prin acele pliante un comportament „așa nu„, a explicat Georgeta Cășvan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.