SCANDAL DIPLOMATIC. Turcia rupe relaţiile cu Franţa

După ce Parlamentul francez a probat o lege care transformă în infracţiune genocidul armean, Ankara a reacţionat dur faţă de Hexagon, rechemându-şi ambasadorul din Franţa pentru consultări.

RomaniaTV.net
22 dec. 2011, 17:57
SCANDAL DIPLOMATIC. Turcia rupe relaţiile cu Franţa

Ambasadorul Turciei la Paris, Tahsin Burcuoglu, a fost rechemat în Turcia, informează agenţiile de presă străine. Această manevră diplomatică este un semn de protest faţă de iniţiativa Legislativului francez de a vota un proiect de lege, joi, care transformă în infracţiune negarea genocidului armean, produs în 1915, în perioada Imperiului Otoman.

Deputaţii francezi din Adunarea Naţională (Camera Inferioară a Parlamentului)  au aprobat proiectul de lege privind negarea genocidului în general, lege sub incidenţa căreia cade automat şi genocidul armean. Indignarea Ankarei este cu atât mai mare cu cât anterior desfăşurării votului acestei legi îşi manifestase indignarea, iar mii de manifestanţi demonstraseră în faţa sediului Adunării Naţionale din Paris.

„Din nefericire, această propunere a fost adoptată în pofida tuturor avertismentelor noastre (…) Acest lucru va produce răni de nevindecat, extrem de grave, în relaţiile bilaterale” ale celor două ţări, a afirmat premierul turc  Recep Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă, la Ankara.”Este o iniţiativă rasistă, discriminatorie şi xenofobă şi, în consecinţă, Turcia a decis suspendarea vizitelor oficiale bilaterale cu Franţa şi îngheţarea cooperării politice şi militare cu această ţară”, a continuat Erdogan.

Partea armeană susţine  că 1,5 milioane de oameni au fost victimele genocidului armean, în perioada 1915-1917. Ankara recunoaşte că cel mult 500.000 de armeni şi-au pierdut viaţa în cursul confruntărilor şi al deportărilor forţate spre Irak, Siria şi Liban, foste provincii otomane şi neagă orice intenţie turcă de exterminare a armenilor.

Dar Turcia este şi singura ţară musulmană din NATO şi a avut o evoluţie economică fantastică, ajungând cea de-a 17 economie a lumii şi fiind un model politic pentru lumea arabă, care reuneşte democraţia şi Islamul.

Proiectul de lege va intra în dezbatere, în Senat, la o dată ce nu a fost stabilită, în cursul anului viitor. Susţinătorii săi speră ca evenimentul să se producă înaintea pauzei parlamentare ce va precede alegerile prezidenţiale franceze.