Scandal diplomatic uriaş, cu miză de zeci de miliarde de dolari. Franţa îşi retrage ambasadorii din SUA şi Australia

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat vineri seară că Franța își retrage imediat ambasadorii în SUA și Australia, ca protest față de afacerea submarinelor nucleare dintre cele două țări, care scoate Franța dintr-o înțelegere de 56 de miliarde de dolari.

17 sept. 2021, 23:43
Scandal diplomatic uriaş, cu miză de zeci de miliarde de dolari. Franţa îşi retrage ambasadorii din SUA şi Australia

Jean-Yves Le Drian a declarat că decizia, luată la cererea președintelui Emmanuel Macron, „este justificată de gravitatea excepțională a anunțurilor” făcute de Australia și Statele Unite. El a spus, citat de France 24, că anularea de către Australia a unui mare contract de cumpărare a submarinelor convenționale din Franţa în favoarea submarinelor cu energie nucleară construite cu tehnologia SUA este „un comportament inacceptabil”.

Joi, autorităţile franceze au anulat o seară de gală programată vineri la Washington, după anularea „contractului secolului” de furnizare a unor submarine către Australia, care a generat o criză transatlantică.

Citeşte şi Franţa îşi protejează şi ea consumatorii în faţa creşterii preţurilor la energie. Vrea să acorde vouchere cât mai multor gospodării

Tot joi, un responsabil al Casei Albe declara că Washingtonul şi Parisul au avut contacte la nivel înalt înaintea anunţului despre încheierea noii alianţe ”AUKUS” ‘între SUA, Marea Britanie şi Australia, afirmaţie contrazisă de Franţa, unde anunţul despre noua alianţă a provocat furie, întrucât Parisul a pierdut astfel un contract de 56 de miliarde de euro pentru livrarea de submarine către Australia.

Înalţi responsabili ai administraţiei americane au fost în contact cu omologii lor francezi pentru a discuta despre AUKUS, inclusiv înaintea anunţului de miercuri„, a spus responsabilul american.

Franţa dezminte însă că ar fi ştiut ceva. „Nu am fost informaţi despre acest proiect înaintea publicării primelor informaţii în presa americană şi australiană, care ele însele au precedat cu câteva ore anunţul oficial al lui Joe Biden„, a declarat pentru aceeaşi agenţie de presă purtătorul de cuvânt al ambasadei Franţei la Washington.

În urma încheierii alianţei AUKUS, Australia va cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară şi va renunţa la achiziţia a 12 submarine convenţionale produse în Franţa şi contractate în anul 2016.

Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o lovitură în spate„, s-a indignat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio France Info. „Preşedintele Biden a luat o decizie brutală, imprevizibilă, seamănă foarte bine cu ceea ce făcea (fostul preşedinte Donald) Trump„, a adăugat ministrul francez.

Citeşte şi Vaccinul Johnson & Johnson, un eşec în Franţa. Agenţia Medicamentului de la Paris semnalează un număr important de cazuri grave, precum deces şi terapie intensivă, după inocularea serului