Franţa îşi protejează şi ea consumatorii în faţa creşterii preţurilor la energie. Vrea să acorde vouchere cât mai multor gospodării

Guvernul francez analizează posibilitatea de a extinde programul de acordare de vouchere pentru energie la mai multe gospodării, în încercarea de a uşura costul creşterii facturilor la energie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris, Gabriel Attal.

15 sept. 2021, 20:54
Franţa îşi protejează şi ea consumatorii în faţa creşterii preţurilor la energie. Vrea să acorde vouchere cât mai multor gospodării

În prezent, aceste vouchere sunt acordate pentru aproximativ 5,5 milioane de gospodării cu venituri modeste din Franţa.

Gabriel Attal a precizat, citat de Reuters, că biroul premierului Jean Castex discută detaliile acestei măsuri adăugând că un anunţ ar putea fi făcut chiar joi, când premierul are programată o vizită în care va demonstra ajutorul oferit de guvern pentru a finanţa renovarea clădirilor.

Marţi, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire a spus şi el că voucherele la energie ar putea fi o modalitate „corectă şi eficientă” pentru protejarea puterii de cumpărare. O altă opţiune ar putea fi modificare regulilor de taxare, a spus Le Maire.

Citeşte şi PSD propune plafonarea temporară a prețurilor la gaze și energie. Ciolacu: Dacă Superman „Cîţu” chiar voia să facă ceva ”wow”, dădea azi ordonanță de plafonare a prețurilor

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Autorităţile din Spania, Italia şi Grecia au luat deja măsuri pentru a reduce impactul creşterii preţurilor la energia electrică.

Citeşte şi Italia revizuieşte modul de calcul al facturilor la electricitate. Majoritate ţarilor UE încearcă să protejeze consumatorii în faţa exploziei preţurilor la energie

Spre exemplu, Guvernul de la Madrid a adoptat marţi un pachet de măsuri de urgenţă pentru a reduce facturile mari la energie plătite de consumatori, printre aceste măsuri fiind şi recuperarea de către Guvern a mai multe miliarde de euro din profiturile extraordinare ale companiilor energetice şi plafonarea majorării preţurilor la gaze. Măsurile incluse în „planul şoc” vor reduce, în medie, factura lunară a consumatorilor cu 22% până la finele anului.