Scandal după suspendarea PUZ-urilor în Capitală. Nicuşor Dan: Nu poti construi bloc acolo unde este spatiu verde

Scandal după suspendarea PUZ-urilor în Capitală. Nicuşor Dan a declarat, miercuri seară, că dacă se vor suspenda PUZ-urile de sector, în Bucureşti se va construi numai după planul urbanistic general.

24 feb. 2021, 21:33
Scandal după suspendarea PUZ-urilor în Capitală. Nicuşor Dan: Nu poti construi bloc acolo unde este spatiu verde
Scandal după suspendarea PUZ-urilor în Capitală. Nicuşor Dan: Nu poti construi bloc acolo unde este spatiu verde

Scandal după suspendarea PUZ-urilor în Capitală. Nicuşor Dan a făcut noi precizări privind suspendarea PUZ-urilor din Capitală.

Scandal după suspendarea PUZ-urilor în Capitală. Nicuşor Dan: Blocurile cu 28 de etaje nu se vor mai face

Citeşte şi Suspendarea PUZ-urilor din Capitală îi afectează grav pe investitorii imobiliari. Decizia lui Nicuşor Dan anulează investiţii de peste trei miliarde de euro

„Cetăţenii au reacţionat, asociatiile civice din diverse cartiere s au pronuntat si ele. În anul 2000, atunci cand s-a făcut PUZ-UL s-a făcut echilibrat. S-au prevazut locuri de locuit, scoli, unităţi sanitare, spatii verzi. Noi ca autoritate locală nu am fost in stare sa facem niste spatii verzi efective, mai ales că avem o problemă uriașă cu poluarea în București. Asta inseamna ca acum trebuie sa facem cu bani europeni ce nu am facut 20 de ani.

Nu se poate contrui bloc langa bloc. Nu poti construi bloc acolo unde este spatiu verde.

Avem o reglementare din 2000 care este mult mai buna decat aceste planuri de sector. O sa venim cu un plan urbanistic general actualizat. În acest plan urbanistic general exista terenuri care au fost destinate pentru spatii verzi.

Mare parte din problema vine de la registrul spațiilor verzi, pe care primăria trebuia să-l facă. Dacă era făcut acele spații nu erau niciodată retrocedate.

Daca Consiliul General suspenda PUZ-urile de sector, se va construi dupa planul urbanistic general. Asta inseamna ca pe malul lacurilor nu vom mai aveam blocuri de 10-12 etaje, ci locuri de care să se bucure toata lumea, care sa atraga si familii bogate si sarace.

De exemplu, pentru sectorul 5, putem să facem metroul de suprafață. Noi am avut un PUG și pe zone de interese s-au dat autorizații de construire. Unele cartiere s-au construit fără utilități minime.

Aceasta e consecința celor 30 de ani care nu a prelevat interesul public, ci cel privat

Nu poti pe o stradă care are 7 metri sa spui de mîine puteti construi 14 etaje. Blocurile cu 28 de etaje nu se vor mai face”, a spus Nicuşor Dan la Digi 24.

Citeşte şi Reacţia lui Cristian Popescu Piedone, după ce Nicuşor Dan a propus suspendarea PUZ în cinci sectoare. „Lăsați Capitala să se dezvolte! Un astfel de proiect ar duce la un blocaj”

Reamintim că pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General de vineri, 26 februarie, se află cinci proiecte prin care ar urma să se suspende planurile urbanistice zonale (PUZ) aprobate în mandatul Gabrielei Firea în sectoarele 2,3,4,5 și 6. Edilul Capitalei susţine că e nevoie de suspendarea PUZ deoarece prin permiterea de construcţii se reduce spaţiul verde din Bucureşti.

În schimb, PUZ-urile din sectoarele 3 și 6 au fost deja suspendate prin decizii ale instanțelor, după ce au fost atacate de USR București.

Toate Planurile Urbanistice Zonale ar urma să fie suspendate timp de 2 ani, iar până la aprobarea de noi planuri urbanistice, certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție vor putea fi emise pe baza PUZ-urilor anterioare.