Scandal în Coaliţia de guvernare. ALDE nu e de acord cu o propunere care ar viza limitarea dreptului de a lucra într-un stat UE

Dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este câştigat de toţi românii, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al UE, a declarat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE.

27 nov. 2018, 16:08
Scandal în Coaliţia de guvernare. ALDE nu e de acord cu o propunere care ar viza limitarea dreptului de a lucra într-un stat UE

Afirmaţia vine în contextul în care ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a expus scenariul limitării ca timp a dreptului de a lucra într-un stat UE ca o posibilă variantă de discutat la nivel european.

Tăriceanu a precizat că ALDE nu este de acord cu o astfel de propunere.

„O să încep cu o apreciere mai degrabă, mai în glumă – asta este o viziune liberală, cumva, asupra funcţionării economiei şi a pieţei muncii. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un drept câştigat de toţi românii, de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al Uniunii Europene. Trebuie să ne gândim la alte soluţii, nu suntem singura ţară care s-a confruntat cu o penurie de forţă de muncă, mai sunt şi alte ţări, putem să învăţăm din exemplul altora. O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă ţară europeană”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la Parlament, la finalul reuniunilor Biroului Politic Executiv şi Biroului Politic Central ale ALDE.

Într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă, ministrul Finanţelor Publice a afirmat: „Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură, (…) dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”.