Scandal in Guvern pe pactul BOR – MAI. Ministrul Marcel Vela: Iohannis şi Orban ştiau despre acord

E scandal după măsurile anunțate de Marcel Vela. Mai mulți miniștri cer retragerea măsurilor anunțate aseară de ministrul de Interne pe motiv că se vor forma cozi și aglomerări la biserici înainte de duminica Paștelui. Potrivit unor surse citate de România TV, președintele Klaus Iohannis respinge categoric acest acord între MAI și Biserica Ortodoxă și acesta este motivul pentru care a convocat ședința de urgență din această după-amiază la Palatul Cotroceni. Președintele va susține și declarații de presă.

RomaniaTV.net
15 apr. 2020, 08:13

„Întâlnirile cu domnul preşedinte sunt periodice. Aşa cum aţi văzut au avut loc şi săptămâna trecută, şi acum două săptămâni şi tema este legată de tot ceea ce ţine de stare de urgenţă, de măsurile pentru oprirea răspândirii coronavirusului, deci chestiuni extrem de serioase. Eu, înainte de a face un lucru ca ministru, este normal că anunţ primul ministru şi informez şi preşedintele. Şi domnul prim-ministru şi domnul preşedinte aşadar erau la curent cu ce am anunţat aseară. Motivul pentru care am luat deciziile şi am stabilit măsurile împreună cu conducerea Bisericii Ortodoxe sunt cât se poate de simple. Împreună cu toţii dorim să evităm aglomeraţiile din seara de înviere cu primirea Luminii printr-o înţelegere corectă, primită cu deschidere de către Biserică, înţeleasă de autorităţi. Încercăm să ajutăm credincioşii să treacă şi peste această situaţie delicată. Am vorbit şi cu domnul Tătaru şi cu domnul Cîţu în această dimineaţă şi nu au avut niciun subiect, nicio discuţie în legătură cu ceea ce am discutat noi aseară”, a declarat ministrul Internelor, Marcel Vela la România TV

 

Ministrul Internelor, Marcel Vela, a anunţat, marţi seară, că Ministerul de Interne va veni în sprijinul Bisericii Ortodoxe pentru a răspândi Sfânta Lumină credincioşilor în noaptea de Înviere.

 • Vom ajuta Biserica Ortodoxă la împărţirea Sfintelor Paşti şi a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii.
 • Astăzi am semnat împreună cu Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un acord de susţinere şi sprijin din partea tuturor forţelor coordonate în starea de urgenţă de către Ministerul de Interne pentru stabilirea unor acţiuni comune cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an.
 • Având în vedere dorinţa de a se oferi credincioşilor ortodocşi o anumită consolare prin distribuirea Paştilor şi a Sfintei Lumini venite de la Ierusalim, între Patriarhia Română şi MAI s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvântată, sfinţită în Joia Mare, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie, şi sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 7-17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al Bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie: mască sanitară, distanţă socială, distanţa fiind marcată în faţa locului special amenajat, exact ca la magazinele alimentare.
 • În declaraţia pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea – pentru ridicarea sfintelor paşti de la biserică şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă a persoanei respective.
 • Reprezentanţii MAI  – Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie Locală – vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii sfintelor paşti. 
 • Angajaţii Patriarhiei, membrii consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale şi a reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare, pe perioada distribuirii paştilor,  având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.
 • Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri şi sâmbătă, sau în prima zi de Paşti începând cu ora 6 dimineaţa, cu respectarea măsurilor de protecţie – mască sanitară şi mănuşi. 
 • Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orelor 19, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă, Poliţia naţională, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria, Poliţia Locală, cât şi cadrele Ministerului Apărării începând cu ora 20.
 • Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţarea socială astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. 
 • Doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi sfânta lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.
 • În zonele carantinate, Sfânta lumină va fi dusă de angajaţii MAI de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.
 • În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta lumină în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor actul de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, masca şi mănuşi de protecţie.
 • Echipele care acţionează în posturile fixe, cele pe care le vedeţi în intersecţii şi pe drumurile judeţene, comunale, naţioanale sau europene, cât şi cele de la punctele de frontieră, vor oferi Sfânta lumină persoanelor aflate în trafic, în baza excepţiilor de circulaţie prevăzute în ordonanţele militare anterioare, sau persoanelor care tranzizează frontiera. 
 • Cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui sfânta lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină. 

loading...
Partenerii noștri