Statutul parlamentarului, adoptat cu scandal: Aleşii şi-au votat privilegiile

Modificările aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor au fost votate de Parlament. Votul, însă, a fost precedat de un adevărat scandal. Parlamentarii PP-DD au părăsit sala în semn de protest. 

RomaniaTV.net
22 ian. 2013, 10:53
Statutul parlamentarului, adoptat cu scandal: Aleşii şi-au votat privilegiile

Cu 309 voturi pentru, 56 împotrivă şi 2 abţineri, parlamentarii au votat azi modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, statut care a stat la baza mai multor controverse în ultima săptămână şi a unor discuţii aprinse. 

Parlamentarii PPDD au părăsit şedinţa, liderul senatorilor PPDD Tudor Barbu anunţând că este inacceptabil faptul că modificările au fost stabilite noaptea şi ei nu au primit la timp raportul.

„Grupul PPDD consideră că dezbaterea unui raport la ora 1,00 noaptea este cel puţin nefirească”, a spus Barbu în plen.

El a arătat că parlamentarii PPDD au primit abia acum raportul şi din respect pentru cetăţenii care i-au trimis în Parlament nu vor participa la dezbaterile privind modificările la Statut.

Parlamentarii PDL au votat împotriva modificărilor la Statutul deputaţilor şi senatorilor, cele două abţineri au aparţinut UDMR, parlamentarii PPDD nu au fost în sală, iar deputatul PSD Gabriela Creţu a anunţat că nu participă la vot.

Parlamentarii PDL au votat împotrivă, a precizat, după vot, deputatul PDL Ioan Oltean. Oltean a susţinut că modificările aduse Statutului sunt doar „un strat de spoială”, imunitatea parlamentarilor a fost întărită, iar textul privind conflictul de interese încurajează parlamentarii să facă acest lucru.

„Credem că trebuie să regândim această lege şi să o aşezăm pe parametrii normali”, a adăugat Oltean.

„PDL s-a opus categoric modificărilor pentru că nu dorim creşterea imunităţii în faţa legii. Parlamentul are o imagine atât de proastă în ochii cetăţenilor, încât nu credem că este cazul să mai adăugăm la percepţia aceasta”, a declarat Elena Udrea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că există o constrângere financiară şi, prin modificările aduse Statutului deputaţilor şi senatorilor, s-a încercat ca funcţia de parlamentar să fie exercitată cu onoare şi au fost introduse „lucruri de bun simţ”.

El a spus că în Statut au fost introduse „lucruri de bun simţ” şi că imunitatea parlamentarilor nu poate fi schimbată pentru că este scrisă în Constituţie.

Zgonea a mai arătat că, referitor la cazarea la hotel, atunci când va fi un buget puternic se va reveni la dreptul de a sta la hotel şi că este normal ca, dacă nu sunt bani pentru cumpărarea de maşini, să se acorde parlamentarilor o sumă forfetară pentru a avea posibilitatea de a se întâlni cu cetăţenii.

El s-a referit şi la faptul că parlamentarii PPDD au părăsit şedinţa, arătând că toţi trebuie să înţeleagă să înceteze jocul şi să fie parlamentari responsabili, fără dublu limbaj.

Comisia pentru Statutul parlamentarilor a finalizat, luni noapte, proiectul de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Raportul comisiei urmează a fi supus votului plenului Parlamentului în şedinţa de marţi.

Comisia de Statut a menţinut, luni, în raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.

Astfel, potrivit proiectului de Statut iniţial, mandatul de senator sau deputat înceta „la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii”.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus eliminarea acestei prevederi, în cadrul reuniunii Comisiilor juridice, care au avizat proiectul, eliminare care a fost menţinută şi de către parlamentarii din Comisia de Statut, care au adoptat, luni noaptea, cu unanimitate, un raport cu amendamente la Statutul parlamentarilor.

Pe de altă parte, parlamentarii din Comisia de Statut au mai eliminat din propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor şi prevederea potrivit căreia „mandatul unui senator sau deputat încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate”.

Astfel, dacă raportul Comisiei de Statut va fi adoptat de plenul reunit, mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

De asemenea, Comisia de Statut a adoptat, luni, amendamente la proiectul care modifică Statutul senatorilor şi deputaţilor, menţinând prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permiţând reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior.

Comisia de Statut a adoptat şi un amendament la proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor prin care se prevede că parlamentarii care optează să renunţe la autoturism pot beneficia de o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.

În acelaşi timp, comisia a decis să menţină o prevedere din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit căreia parlamentarii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege.

Comisia de statut a menţinut forma iniţiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie, făcându-se referire la „motivele concrete şi temeinice” ale cererii procurorilor.

Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se menţionează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie „trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”. În baza acestei solicitări,parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate în cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului.

De asemenea, Comisia de statut propune în finalul proiectul de lege un amendament care face referire la abrogarea oricăror prevederi contrare în cazul parlamentarilor.

„Orice dispoziţie contrară prezentei legi se abrogă”, se arată în finalul raportului comisiei de specialitate.