SCANDAL în PE pe situaţia din România. Reding, acuzată că este „agentul electoral al lui Băsescu”

Dezbateri aprinse la Strasbourg, în plenul PE, pe tema situaţiei politice din România. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a spus că "situaţia din România rămâne fragilă", însă liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, i-a reproşat că a pus sub semnul întrebării obiectivitatea Comisiei Europene. În plus, preşedintele ELDR, Graham Watson, a pledat pentru noi alegeri prezidenţiale, spunând că mandatul lui Băsescu este "ilegal", în timp ce un europarlamentar olandez a arătat că România este "o ţară bananieră". Replici dure au venit şi din partea euroaleşilor români.

RomaniaTV.net
12 sept. 2012, 14:10
SCANDAL în PE pe situaţia din România. Reding, acuzată că este „agentul electoral al lui Băsescu”

La începutul verii am asistat la o combinaţie de acţiuni întreprinse de autorităţile din România care au pus sub semnul întrebării statul de drept, echilibrul democratic şi independenţa justiţiei„, a spus vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, potrivit Mediafax.

Oficialul a precizat că CE va continua să monitorizeze situaţia din România şi va avea contacte cu autorităţile române. „Sper ca în următoarele săptămâni şi luni să vedem că toţi actorii politici din România sunt hotărâţi să respecte statul de drept şi independenţa justiţiei în mod durabil şi ireversibil”, a mai spus Reding, precizând că „situaţia din România rămâne fragilă”.

În replică, liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, i-a spus vicepreşedintelui CE Viviane Reding că a pus sub semnul întrebării obiectivitatea Comisiei Europene.

De ce nu s-a reacţionat cu luni înainte faţă de faptele domnului Băsescu?„, a întrebat liderul S&D din PE.

Hannes Swoboda a mai arătat că 7,4 mil de români s-au exprimat la referendum împotriva preşedintelui Băsescu, cu mult mai mulţi decât l-au ales. El a acuzat europarlamentarii PDL, între care a nominalizat-o pe Monica Macovei, de propagandă cu neadevăruri împotriva USL.

În plus, preşedintele ELDR, Graham Watson, a susţinut că mandatul lui Traian Băsescu este „ilegal” şi a arătat că cea mai bună soluţie pentru România ar fi organizarea unor alegeri parlamentare şi prezidenţiale noi.

Watson a ţinut să întrebe Comisia Europeană de ce insistă ca în România să se aplice regula cvorumului la referendumul de demitere a preşedintelui, în condiţiile în care în toate statele din UE preşedintele este demis cu 50% plus unul dintre cei care vin la vot.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda i-a cerut demisia premierului Victor Ponta, deoarece liderul USL este „un politician care reprezintă trecutul” şi este un exponent principal al majorităţii parlamentare care a devenit tiranică.

„Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat de către universitatea care i-a acordat un titlu de doctor acum un deceniu şi nu a avut curajul să vină aici, la dezbaterea din Parlamentul European (…) Un asemenea politician reprezintă trecutul, nu viitorul, drept pentru care îi cer demisia”, a declarat Preda, de la microfonul Parlamentului European.  

Pe de altă parte, el a afirmat că trebuie mulţumit Comisiei Europene pentru intervenţia promptă din ultimele luni în favoarea respectării statului de drept şi a independenţei justiţiei. Europarlamentarul PDL a arătat că majoritatea parlamentară USL a devenit „tiranică”, destituindu-i în câteva zile pe Avocatul Poporului, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi preşedintele României, pentru că a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe în 24 de ore asupra suspendării preşedintelui Traian Băsescu şi a contestat dreptul de vot al cetăţenilor români aflaţi în străinătate.  „Nu e absurd că un politician consideră că lista electorală permanentă trebuie constituită după consultarea cetăţenilor şi nu înainte?”, a întrebat, retoric, Preda.

În schimb, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan i-a spus comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, în timpul dezbaterilor din plenul PE, că s-a comportat în această vară „ca un agent electoral” al lui Traian Băsescu şi că a „umilit” un popor întreg. „Unde, dacă nu aici, în PE, trebuie să spuneţi de ce votul a 8,4 milioane de cetăţeni nu a contat deloc pentru dvs. în această vară, de ce o regulă care nu este valabilă nicăieri în Europa a fost impusă României şi aici mă refer la pragul de 50% pentru vot”, a spus Ivan, în intervenţia sa în plenul PE, la dezbaterea asupra situaţiei politice din România. Adresându-i-se lui Reding, Ivan a susţinut că aceasta s-a „comportat ca un agent electoral” al lui Traian Băsescu. El a făcut referire şi la „haina portocalie” pe care o purta Viviane Reding la şedinţa PE.

Ivan i s-a mai adresat lui Reding spunând că poate explică aceasta cum un referendum a devenit lovitură de stat.

„Aţi creat un precedent foarte periculos în UE. Aţi reuşit să impuneţi un preşedinte într-un stat membru împotriva voinţei propriului popor”, a mai susţinut el.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, în plenul PE, că procurorii şi judecătorii cercetează fraude aduse referendumului în urma unor sesizări. „Sunt peste 500 de dosare. Vreau să vă dau doar câteva cifre: Într-unul dintre dosare e vorba de alegaţii de 1,5 milioane de voturi furate la referendum, iar acum câteva zile procurorul şef al DNA a afirmat că în secţiile verificate s-au găsit indicii şi probe de fraudă între 5, 10, 15%. Deci, trebuie finalizate aceste dosare, trebuie menţinuţi aceşti procurori pentru că se încearcă să fie daţi afară, şi trebuie văzut rezultatul acestor anchete. Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urâtă, pentru că este împotriva poporului„, a spus Macovei.

Eurodeputatul PSD Corina Creţu a acuzat-o pe Viviane Reding că este „un aliat politic al preşedintelui Traian Băsescu”. „Nu v-am văzut, doamnă comisar, la dezbaterea privind apărarea democraţiei în Ungaria, dar văd că acum vreţi să faceţi o paralelă care nu se justifică cu nimic între aceste două ţări. Aţi ignorat ani de zile semnalele la adresa abuzurilor pe care le-a făcut guvernarea PDL. Aţi vorbit de două ordonanţe de urgenţă ale guvernului Ponta fără să spuneţi un cuvânt de sutele de ordonanţe de urgenţă emise abuziv de guvernul PDL. Dubla măsură pe care o aplicaţi forţelor politice interne din România este atât de evidentă, încât nu este de mirare că încrederea românilor în Uniunea Europeană a scăzut cu 10 procente în numai o lună”, a spus Creţu.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a susţinut-o pe Viviane Reding. „Felicitări doamnă Reding, aveţi dreptate şi vă apreciez raportul. Nu sunt implicat în această ceartă ridicolă, nu sunt de acord nici cu domul Băsescu, nici cu domnul Ponta, însă este evident că în România toate alegerile sunt furate. Aveţi încredere în ce vă spun! (…) România e o colonie americană”, a declarat Vadim Tudor

„Asistăm din afară la un fel de soap opera din România pentru că politicienii între ei se acuză reciproc de corupţie, de înşelăciune. Dar România, în felul acesta, creează impresia unei republici bananiere. Da, politicienii români nu cred că merită vreun premiul pentru acţiune hotărâtă, pentru o acţiune politică impecabilă”, a intervenit europarlamentarul olandez, Daniel van der Stoep.

La încheierea debaterilor din Parlamentul European, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat că în UE este nevoie de un mecanism permanent de evaluare a eficienţei justiţiei în toate statele europene, iar o iniţiativă în acest sens va fi prezentată de Comisie în următoarele săptămâni.