SCANDAL în SĂNĂTATE. Preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să REFUZE cardurile de sănătate

Cardurile de sănătate sunt lucruri diavoleşti, susţin mai mulţi preoţi şi călugări din România, care de altfel le-au şi refuzat, informează România TV. Mai grav este faptul că aceştia îi îndeamnă şi pe enoriaşi să nu le folosească. Asta în condiţiile în care, de anul viitor, cei care nu au cadul plătesc toate serviciile de care beneficiază.

28 oct. 2014, 11:41
SCANDAL în SĂNĂTATE. Preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să REFUZE cardurile de sănătate

Cuvântul „card” poate fi citit „drac” de la dreapta la stânga, acesta reprezentând unul dintre motivele invocate de preoţii care au refuzat cardurile de sănătate. Mai mult, aceştia susţin că primirea cardului de sănătate nu înseamnă altceva decât „înregimentarea electronică” în rândurile „Fiarei”.

Pe de altă parte, sunt şi feţe bisericeşti care spun că au refuzat cardul de sănătate pentru că se opun donării de organe.

Mai grav este faptul că unii preoţi îi îndeamnă chiar pe enoriaşi să refuze aceste carduri, în condiţiile în care din 2015 aceste carduri devin obligatorii, iar în lipsa lor toate serviciile medicale sunt plătite de pacient, numai urgenţele vor fi gratuite.

Aceste declaraţii ale preoţilor şi călugărilor vin după ce mai multe măicuţe de la Mănăstirea Dobru, din judeţul Neamţ, au refuzat cardurile de sănătate şi au trimis chiar o petiţie Casei de Sănătate prin care cereau o variantă alternativă. Astfel, Poşta Română a returnat 41 de carduri Casei de Sănătate trimise la această mănăstire.

Citeşte şi CARDUL DE SĂNĂTATE: De când e obligatoriu şi cum îl activezi

Preotul Eugen Tănăsescu susţine însă că nu are cum să fie afectată credinţa din pricina acestor carduri de sănătate, ci că problema s-ar pune în condiţiile în care datele de identificare personală ar ajunge în locuri nesigure.

Aceste date pot ajunge în zone nesigure şi pot limita anumite drepturi civile. Acest lucru nu are de-a face cu credinţa religioasă, cu dogmele bisericii, este o discuţie doar în planul drepturilor şi libertăţilor civile. La ora actuală, administraţia se bazează foarte mult pe infrastructură tehnologică şi digitală, prin urmare dacă autorităţile au propus acest card, el trebuie să fie luat de public pentru a fi folosit. Din punct de vedere religios nu are cum să ne afecteze credinţa sau mântuirea„, a declarat, la România TV, preotul Eugen Tănăsescu.

Medicii sunt de părere însă că aceste carduri de sănătate aduc numai beneficii.

Cardul de sănătate cuprinde pe lângă datele de identificare personală şi datele medicale şi date administrative. Ideea a fost să se poată accesa cu uşurinţă informaţia medicală, chiar şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, mai ales atunci când un pacient se află în imposibilitatea fizică de a furniza date medicale. Tot scopul cardului de sănătate a fost de a limita frauda din sistemul de sănătate„, a precizat Tudor Ciuhodaru, medic UPU Iaşi.

Distribuirea cardului naţional de sănătate a început după 7 ani de amânări. Peste 90% dintre acestea vor ajunge la pacienţi până la sfârşitul lunii octombrie. Cei care le-au primit deja s-au grăbit să meargă la medicul de familie pentru validare. În lipsa cititoarelor, însă, medicii de familie nu le-au putut activa.

Citeşte şi Ai primit CARDUL DE SĂNĂTATE? Ce trebuie să faci cu el