Scandal în Siria, după o fotografie postată de o tânără pe Facebook

Într-o ţară condusă încă de stricteţea religiei musulmane, o tânără de 21 de ani a avut curajul să posteze pe Facebook o poză în care are capul descoperit, lucru total interzis, relatează site-ul BBC. Poza a fost postată la iniţiativa unei pagini de pe Facebook care militează pentru drepturile femeilor din lumea arabă.

RomaniaTV.net
21 nov. 2012, 13:05

Dana Bakdounis, o femeie de 21 de ani, a publicat în data de 21 octombrie pe pagina de Facebook a unei campanii de emancipare a femeilor musulmane (The Uprising of Women in the Arab World)  o poză  în care are capul dezvelit, uitându-se fix în obiectiv, alături de actul ei de identitate şi de două mesaje scrise în limba engleză: „Primul lucru pe care l-am simţit când mi-am dat jos vălul” şi „Sunt alături de emanciparea femeilor din lumea arabă, deoarece pentru 20 de ani nu am avut voie să simt vântul cum trece prin părul meu şi pe corpul meu”.

Fotografia a fost postată ca parte a unei campanii în care administratorii cereau membrilor paginii să posteze fotografii cu mesaje în care explică de ce sprijină această mişcare. Această imagine a atras o atenţie uriaşă, având peste 1.600 de like-uri, aproape 600 de share-uri şi peste 250 de comenturi înainte să fie ştearsă.

The Uprising of Women in the Arab World are  peste 70.000 de membri pe Facebook, fiind înfiinţată în octombrie 2011, de către patru femei din patru ţări diferite. Mişcarea a început în Liban, şi a luat amploare în alte ţări arabe, printre care Siria, Maroc, Egipt şi Palestina. În prezent este una din cele mai mari platform online de discuţii privind drepturile femeilor arabe.

Dana a primit apreciere din partea multor persoane necunoscute atât din lumea arabă cât şi non-arabă, în timp ce mulţi dintre prietenii ei de pe Facebook au renunţat să îi mai fie prieteni, considerând gestul prea exagerat. Femei care nu aveau curajul sa îşi dea jos voalul până atunci i-au urmat exemplul, postând poze asemănătoare. În acelaşi timp, a primit sute de mesaje negative şi chiar ameninţări cu moartea.

Protestele tinerei nu au avut loc doar pe internet, ea renunţând la văl şi în viaţa reală încă de anul trecut. „Totul s-a schimbat pentru mine de când am dat jos vălul. Nu înţeleg de ce părul meu trebuie să fie acoperit. Am vrut să simt frumuseţea lumii, am vrut să simt soarele şi aerul.”, a declarat ea.

Din punctul ei de vedere campania a fost un succes, aducând speranţă in rândul femeilor: „Am fost fericită când am primit mesaje de la fete care purtau voalul, ele au arătat că ma simpatizează spunând ‘te respectăm pentru ce ai făcut, eşti o fată curajoasă, am vrea să facem acelaşi lucru, dar nu putem’. Am primit mesaje şi de la femei mai în vârstă”.

Scandalul a devenit şi mai intens după ce Facebook a şters poza împreună cu blocarea paginii The Uprising of Women in the Arab World. Administratorii acesteia au atacat această decizie atât în presa locală cât şi internaţională. Poza postată de tânără a fost ştearsă pe 25 octombrie, la doar 4 zile de la postare. De asemenea Facebook a şters şi alte poze asemănătoare şi a blocat conturile întregului grup pentru o saptămână.

Când Facebook a fost întrebat de ce s-au întâmplat aceste lucruri, un membru din echipa de PR a companiei a raspuns că motivul pentru care pagina a fost ştearsă se datorează unor greşeli în lanţ şi nicidecum pentru fotografii în sine. Chiar mai mult ei au adăugat că imaginea nu atentează la normele Facebook  şi nu avea niciun motiv să fie ştearsă. Cu toate acestea, credibilitate Facebook a scăzut, ridicând numeroase întrebări privind onestitatea site-ului în astfel de cazuri.

Toate cele întâmplate nu au facut-o pe Dana să renunţe, ea spunând că mai vrea să facă şi alte poze: „Vreau dreptate pentru că am deja libertatea mea, şi nu îmi este frică de nimic de acum înainte. Pot să fac tot ceea ce cred eu că este bine să fac”. Ea vrea să vadă o nouă Sirie, una cu drepturi egale pentru femei şi bărbaţi.

Situaţia din Siria este din ce în ce mai tensionată din cauza fundamentaliştilor islamici, aceştia putând să pericliteze viitorul drepturilor femeilor din această regiune.

Protestul ei nu este singular, existând multe alte cazuri de femei care au luptat şi chiar au murit pentru această cauză. Ea, şi altele ca ea, doresc o nouă libertate, vor să renunţe la voal şi vor să transforme această dezbatere într-una globală, formând o putenică mişcare într-o zonă a planetei care este de multe ori sinonimă cu extremismul şi supunerea femeii.