Vot FAVORABIL în Comisia de muncă pentru CREŞTEREA salariilor funcţionarilor publici

Comisia de muncă a adoptat 130 de amendamente la legea pentru adoptarea OUG 57/2015, între care şi cel privind egalizarea salariilor din administraţia locală cu cele din administraţia centrală. Parlamentarii vor să crească salariile funcţionarilor publici, astfel încât să nu mai existe diferenţe de venituri între aceştia, indiferent unde lucrează, potrivit România TV. De cealaltă parte, Guvernul spune că impactul bugetar este uriaş şi că nu există bani pentru aşa ceva.

05 apr. 2016, 08:28
Vot FAVORABIL în Comisia de muncă pentru CREŞTEREA salariilor funcţionarilor publici

Deputaţii din Comisia de muncă au dezbătut, marţi, timp de şapte ore, legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016 şi alte măsuri fiscal-bugetare, adoptând 130 de amendamente, impactul bugetar al unuia singur fiind de 1,6 miliarde de lei.

La OUG nr. 57/2015 au fost aduse în jur de 130 de amendamente, al căror impact bugetar este semnificativ, o parte dintre acestea fiind susţinute de PSD, cum ar fi modul de calcul a pensiilor militare şi egalizarea salariilor funcţionarilor, păstrarea salariilor pentru unele categorii la nivelul la care sunt garantate prin contractele colective de muncă care expiră la sfârşitul anului 2016, acordarea sporului de doctorat celor care au obţinut acest titlu în perioada 2010-2014, dar şi majorarea indemnizaţiiilor de şedinţă primite de consilierii locali.

Deputaţii PNL s-au abţinut pe parcursul dezbaterii OUG nr. 57/2015, criticând PSD pentru adoptarea acestor ”fumigene electorale” şi cerând prezenţa ministrului Muncii în Comisie pentru a explica dacă Guvernul dispune de banii necesari adoptării acestor măsuri fiscal-bugetare.

Cât priveşte amendamentul care prevede egalizarea salariilor funcţionarilor din administraţia locală cu a celor din administraţia centrală, preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a afirmat că impactul bugetar calculat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) este de 1,6 miliarde de lei.

Fostul ministru pentru Dialog Social, Liviu Pop, a subliniat că se impune o uniformizare a salariilor funcţionarilor publici. „Trebuie gasita si resursa financiara la nivelul Ministerului de Finante pentru majorarile salariale. Masurile tranzitorii au creat un decalaj enorm intre functionarii publici din ministere si unele primarii din tara. Fapt pentru care se impune, prin modificarea din grila, o uniformizare a acestor salarii, fara sa existe diferente din punctul de vedere a salariului de baza„, a declarat, la România TV, Liviu Pop.

Gheorghe Ialomiţianu, fostul minstru de Finanţe, a spus că multe primării au bani pentru majorarea salariilor bugetarilor, însă nu o pot face din cauza legii.

Nu cred că depăşim zona de deficit cu aceste creşteri salariale, pentru că majorarea se referă la nivelul autorităţilor publice locale şi multe primării au bani să facă această majorare, dar nu pot din cauza legii„, a declarat Ialomiţianu, la România TV.