Scandal între sindicate şi patronate din cauza Legii dialogului social

Ministerul Muncii vrea să modifice actul normativ la cererea sindicatelor. Patronatele spun că schimbările încalcă acordurile cu instituţiile internaţionale. Confederaţiile sindicale se întrunesc marţi cu patronatele.

RomaniaTV.net
10 iul. 2012, 09:41
Scandal între sindicate şi patronate din cauza Legii dialogului social

Principalele confederaţii sindicale alături de unii reprezentanţi ai patronatelor se întâlnesc marţi pentru a discuta probleme legate de legea 62, Legea dialogului social. Acest proiect a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii ca mai apoi să fie scos, lucru care printre altele îi deranjează pe sindicalişti. Şi acest lucru va fi discutat în cadrul întâlnirii.

Această lege 62 ar fi urmat să mai îndulcească toate condiţiile care au fost impuse prin codul muncii, respectiv să fie avantajaţi şi angajaţii, nu numai angajatorii, cum spun sindicaliştii. Un exemplu este cel legat de condiţiile grele în care se întocmesc contractele de muncă pentru angajaţi. Acest lucru ar fi urmat să devină ceva mai flexibil.

Pe de altă parte, sindicaliştii sunt deranjaţi şi de faptul că nu au avut parte de un dialog social veritabil. Acest lucru a fost deficitar în ultima vreme. Drept exemplu dau atacurile care au venit din partea Asociaţiei Confederaţiei Patronale în săptămânile care au trecut. Patronatele susţin că din momentul în care s-ar introduce o lege, cum este legea 62, s-ar ajunge la o dictatură a sindicatelor, pentru că de exemplu s-ar cere ca patronatele să pună la dispoziţia sindicatelor sedii, să le plătească telefoanele, iar o parte dintre reprezentanţii patronatelor spun că acest lucru nu este admisibil.