Scandal în biserică. Preot „afurisit” de săteni. „A venit la mine şi numai curvă nu m-a făcut”

Localnicii din Mogoşeşti-Siret s-au revoltat împotriva preotului din sat. Acesta este acuzat că ar fi dat clopotarii afară fără să-i consulte şi pe ei. Mai mult, localnicii spun că preotul catolic ar fi strâns câteva zeci de mii de euro să ridice o casa de prăznuire, dar până acum nu a fost construită decât o temelie. „În biserica noastră să ştiţi că există o ierarhie. Nu se admite şi nu există anarhie“, afirmă preotul despre clopotarii daţi afară. În ceea ce priveşte sumele strânse, el confirmă că le-a primit, dar spune că nu i-au ajuns decât pentru fundaţie.

20 iun. 2014, 10:05
Scandal în biserică. Preot „afurisit” de săteni. „A venit la mine şi numai curvă nu m-a făcut”

În mijlocul parohiei catolice din Mogoşeşti-Siret a izbucnit un scandal între preotul Silvestru Bejan, care predică de 16 ani în sat, şi credincioşi, scrie ziaruldeiasi.ro. Conflictul dintre cele două părţi mocnea de mai multe luni, acesta a început şi mai puternic la începutul săptămânii, când preotul i-a dat afară pe soţii Vârcă, Magdalena şi Iosif, clopotarii de 12 ani ai satului, sub pretextul că aceştia ar fi furat din cutia milei de Sfântul Anton.

Citeşte şi Jaf sângeros la o biserică din oraşul american Phoenix

Cu această ocazie, credincioşii i-au cerut socoteală ieri, de Joia Verde, o sărbătoare importantă în calendarul catolic, şi pentru cele câteva zeci de mii de euro strânse din parohie pentru ridicarea unei case de prăznuire care nu a fost finalizată nici până astăzi. În apărarea sa, Silvestru Bejan spune că în biserica sa „nu se admite anarhie”.

Clopotarul ar fi furat din cutia milei

Oamenii din sat povestesc că i-au găsit duminică în faţa curţii pe cei doi soţi, clopotari în Mogoşeşti-Siret, plângând şi spunând că părintele i-a acuzat că au furat şi i-a dat afară. „Biserica a fost mereu curată şi cu ei nu aveai treabă. Când era vorba de ploaie, că vin norii, să fi fost şi în puterea nopţii, el se scula şi pleca la biserică să tragă clopotele. Nu ştiu ce nu i-o convenit părintelui că veneau amândoi plângând de la biserică şi când i-am întrebat ce au mi-au spus că i-a «porcit» şi i-a făcut în toate felurile”, a povestit Verona Păuleţ, enoriaşă şi vecina foştilor clopotari.

Citeşte şi Pelerinaj la Iaşi la beatificarea episcopului Durcovici. Premierul Victor Ponta a asistat la eveniment

Aceasta spune că preotul i-a acuzat că ar fi furat din cutia de la Sfântului Anton, în care credincioşii care veneau la biserică mai lăsau bani. Clopotarii spun că preotul ar fi înscenat un astfel de furt, ungând un băţ cu otravă de şobolani, un lichid vâscos, lipicios, introducând-o în cutie şi lăsând-o acolo pentru a fi găsită a doua zi de dimineaţă. „De mai bine de zece ani eu n-am avut nicio problemă cu preotul. Acum ne-a dat afară ca să bage pe cine vrea el la parohie. Nu mai colaborează cu lumea, cum să furăm noi, niciodată nu a lipsit ceva din biserică de când lucrăm. Lumea nu mai e mulţumită de el că e pensionar şi stă în continuare nu vrea să plece şi să ne lase. De zece ani de când suntem noi aici nu a bătut gheaţa şi am tras mereu clopotele”, a spus Magdalena Vârcă.

Preotul a început să trimită ieri, de Joia Verde, copii să tragă clopotele toată ziua, până când femeile din sat s-au postat în faţa scărilor şi nu au mai lăsat copiii să urce pe ele. „Am oprit o fată care se urca la clopote şi când m-a văzut, a venit la mine în biserică şi numai curvă nu m-a făcut. M-a făcut nebună, sclerozată şi mi-a spus să ies afară din biserica lui. Eu i-am spus că a lăsat biserica goală de lume, copii nu mai sunt, nu mai vine nimeni, şi el mă făcea nebună şi voia să mă dea afară”, a explicat Clara Pleşca.