SCANDAL la dezbaterea bugetului. Parlamentarii PDL şi PPDD au părăsit sala. Puterea, acuzată de ABUZ

Parlamentarii PDL au decis, miercuri, să părăsească sala de plen în semn de protest faţă de faptul că o parte din amendamentele pe care democrat-liberalii le-au depus la proiectul de buget nu se regăseau pe lista cu amendamente. Parlamentarii PPDD au ameninţat şi ei că părăsesc sala, gest la care au recurs câteva ore mai târziu. După ora 17,00 parlamentarii PPDD au revenit în sala de şedinţă pentru dezbaterea proiectului de buget.

06 feb. 2013, 09:32
SCANDAL la dezbaterea bugetului. Parlamentarii PDL şi PPDD au părăsit sala. Puterea, acuzată de ABUZ

UPDATE 19:00 Parlamentarii au votat prelungirea programului de lucru până la epuizarea dezbaterii pe buget.

UPDATE 17.20 Parlamentarii PPDD au revenit la şedinţa de plen a Palamentului pentru dezbaterea proiectului de buget, după ce liderul deputaţilor PPDD Radu Popa s-a arătat nemulţumit, miercuri, de slaba prezenţă a reprezentanţilor USL la lucrări.

După verificarea cvorumului şi după ce PPDD a avut o conferinţă de presă, parlamenatrii PPDD au venit la dezbaterea bugetului de stat pe anul 2013. Liderul deputaţilor PPDD Radu Popa a susţinut un amenadment la bugetul dezvoltării regionale, amendament care a fost respins de majoritatea parlamentară.

UPDATE 15.10 Parlamentarii PPDD au părăsit şi ei sala. „Am cerut un apel nominal pentru a constata ce am constatat de azi dimineaţă: că parlamentarii puterii nu sunt în sală. Aroganţa preşedintelui Camerei Deputaţilor nu e suficientă pentru a asigura prezenţa parlamentarilor în sală. Noi vrem să vedem dacă parlamentarii vin să susţină propriul buget. După ce vom constata câţi parlamentari sunt prezenţi şi câţi absenţi, ne vom întoarce la lucrări”, a declarat liderul deputaţilor PPDD, Radu Popa.

La rândul său, liderul senatorilor PPDD, Tudor Barbu, a declarat că Valeriu Zgonea face exact ceea ce a făcut Roberta Anastase în legislatura trecută. „Astăzi, niciodată nu au fost în sală acei parlamentari de la USL care să fie număraţi în mod real de Zgonea, niciodată preşedintele Camerei nu a numărat corect. Iar acum dovada este că înăuntru nu e stabilit numărul de parlamentari care să asigure cvorumul. Care-i diferenţa între Zgonea şi Roberta Anastase”, a spus Tudor Barbu.

Nici parlamentarii PDL nu participă la şedinţă, ei părăsind plenul din prima parte a zilei de miercuri. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a dispus efectuarea unui apel nominal. Pentru ca şedinţa să continue, este nevoie de prezenţa a cel puţin 244 de parlamentari.

UPDATE 14.20 Liderul deputaţilor PDL, Mihai Stănişoară, a declarat, miercuri, că PDL va sesiza Comisia juridică în legătură cu faptul că Dan Radu Ruşanu a dat dispoziţie ca amendamentele la buget nesusţinute în comisie să nu fie dezbătute de plen, considerând că e o gravă încălcare a Statutului parlamentarilor.

UPDATE 13.45 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a respins solicitarea de verificare a cvorumului la dezbaterea bugetului, precum şi noua solicitare a PDL de întrerupere a şedinţei până când amendamentele respinse vor fi reintroduse.

„Ştiu că membrii Comisiei de buget acum se află la identificarea amendamentelor care nu au fost incluse în raport. Haideţi să aşteptăm să vină amendamentele”, a spus Cezar Preda, în plen, citat de Mediafax.

În replică, Valeriu Zgonea i-a spus că PDL nu face decât să obstrucţioneze dezbaterea bugetului şi nu face o opoziţie corectă. „Nu faceţi decât să obstrucţionaţi, vă mai plimbaţi publin, mai reveniţi. Nu faceţi o opoziţie corectă. Am spus: veniţi cu amendamentele avizate de comisii, arătaţi că nu a fost introdus în raport şi noi ne cerem scuze şi îl introducem”, i-a spus Zgonea lui Preda.

                                                                                                                                                                                

Scandalul a izbucnit la puţină vreme după începerea şedinţei, odată cu dezbaterea amendamentelor depuse la anexa cu bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Atunci democrat-liberalii au observat că o mare parte a amendamentelor lor nu se regăsesc în raportul comisiilor de buget-finanţe şi au cerut includerea lor printre celelalte amendamente.

Parlamentarii PDL Gheorghe Ialomiţianu, Cezar Preda şi Gheorghe Tinel au acuzat puterea că vrea să elimine dreptul opoziţiei de a susţine amendamentele la buget. Gheorghe Tinel a spus că este o situaţie „extrem de neplăcută” că mai multe amendamente depuse la comisiile de buget au „dispărut” din raport, iar opoziţia nu mai are ce să dezbată.

În replică, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu, a spus că amendamentele care nu au fost susţinute în comisiile de buget nu au mai fost trecute în raport pentru a fi supuse dezbaterii plenului.

Gheorghe Ialomiţianu şi Cezar Preda au arătat că acest lucru este „un abuz” din partea lui Ruşanu, iar preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a tăiat microfonul lui Cezar Preda, spunându-i că acesta are o problemă cu Ruşanu şi nu este vorba de procedură.

Liderul deputaţilor PDL, Mihai Stănişoară, a cerut o pauză de consultări, iar după pauză Zgonea a anunţat că staff-ul tehnic va pune la dispoziţia plenului toate amendamentele, iar, în acest timp, dezbaterea poate continua.

Stănişoară a protestat că şedinţa de plen nu este întreruptă pentru ca staff-ul să poată face acest lucru şi a anunţat că parlamentarii PDL părăsesc sala de şedinţe. „Este dreptul dumneavoastră politic, nu mă pot supăra„, a replicat Zgonea.

Cum puterea s-a arătat inflexibilă faţă de reintroducerea amendamentelor scoase de Ruşanu, democrat-liberalii, în frunte cu preşedintele PDL Vasile Blaga, au părăsit sala de plen. „Înţeleg graba puterii de a-şi trece bugetul, dar unele proceduri trebuie respectate (…) Vom reveni în sală când toate amendamentele se vor regăsi în liste”, a spus Blaga.

În ce priveşte justificarea oferită de Ruşanu, Blaga afirmă că nu are fundament motivaţia. „Minte, nu poate scoate nimeni aceste amendamente”, a spus pedelistul.

Acesta a spus că PDL ar putea să boicoteze şi votul final pe buget dacă cererea nu le va fi îndeplinită, dar s-a arătat încrezător că puterea va da curs solicitării.

Nemulţumirea PDL este cu atât mai mare cu cât, în mod tradiţional, la anexa cu bugetul SGG se depun numeroase amendamente, referitoare la alocarea de sume privind construirea de drumuri, biserici etc.

Şi parlamentarii PPDD au nemulţumiri despre modul în care decurge şedinţa. „Fac încă o dată apel să nu ne forţaţi să părăsim şi noi sala. Încercaţi să vă aduceţi parlamentarii la muncă pentru că se uită o ţară întreagă la noi. Nu suntem în cvorum, nu putem vota bugetul cu trei deputaţi”, s-a adresat liderul de grup al deputaţilor PPDD, Radu Popa lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. 

În schimb, Zgonea a arătat că nu este nevoie de cvorum pentru dezbaterea amendamentelor şi a respins şi cererea lui Popa de efectuare a apelului nominal invocând faptul că apelul nominal se poate face doar înainte de votul final sau când consideră necesar preşedintele de şedinţă.

Senatorii şi deputaţii s-au întrunit, miercuri dimineaţă, în plen, pentru a continua dezbaterile începute marţi la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013.