Scandal la Elysee: Preşedintele Francois Hollande acuzat că înstrăinează tezaurul lichid al Franţei

Preşedinţia Franţei, în căutare de resurse financiare, a scos joi la licitaţie 10% din cele 12.000 de sticle din pivniţa sa, sperând să obţină preţuri mari pentru recolte rare, într-un demers inedit denunţat de unii ca o vânzare pe nimic în străinătate a patrimoniului francez, relatează AFP.

RomaniaTV.net
31 mai 2013, 15:27

Prima zi de licitaţie, organizată la Drouot, cea mai cunoscută sală de licitaţii din Franţa, a depăşit estimările, fiind anunţate vânzări în valoare de 295.663 euro, cu adjudecarea mai ales a două sticle de Petrus 1900 la 5.500 şi 5.800 de euro. Estimarea iniţială prevedea un câştig pentru stat de 250.000 de euro la încheierea licitaţiei, însă suma a fost depăşită din prima zi.

Licitaţia, a continuat şi vineri după-amiaza în prezenţa a numeroşi clienţi şi curioşi cu cutii de lemn ştampilate „Preşedinţia Republicii Franceze” ce conţineau cinci sticle de coniac. Estimate la o valoare cuprinsă între 300 şi 400 de euro, sticlele au fost adjudecate la preţuri între 1.600 şi 1.750 de euro (excluzând costurile), achiziţionate în sală de către un chinez din Shanghai, Fan Dongxing. Tot el a încheiat vânzarea cumpărând una dintre cele două sticle de Petrus 1900 la preţul de 5.800 de euro.

„Sunt foarte bucuros”, a declarat Fan Dongxing pentru presă. „Chinezilor le place mult vinul francez”, a adăugat el. „Unele vor fi probabil pentru noi, altele le voi vinde unor prieteni profesionişti”, a spus el, explicând că a venit în Franţa special pentru această licitaţie. Întrebat cu privire la valoarea pe care ar acorda-o faptului că aceste vinuri provin din pivniţa palatului prezindenţial de la Elysée, el a apreciat că aceasta este o „mare onoare”.

Un tânăr englez a cumpărat pentru aniversarea tatălui său un Saint-Emilion la preţul de 1.100 de euro. Imediat, un alt tânăr, Lishem Huang, a achiziţionat mai multe loturi pentru „un prieten chinez importator de vin”.

Sticlele, păstrate într-o pivniţă de la periferia Parisului, nu au fost transportate în sala de licitaţii. Publicul a fost nevoit să se limiteze la fotografii. Aproximativ 250 de persoane au fost prezente, aşezate sau în picioare. În plus, 200 de clienţi au fost înscrişi pe Internet şi 15 linii telefonice au fost instalate.

Iniţial licitaţia a fost perturbată de către manifestanţi care se opun căsătoriei între persoane de acelaşi sex adoptate în Franţa într-un context tensionat. „Marile recolte vor pleca în străinătate, ca la alte vânzări de vinuri”, a preconizat expertul Ambroise de Montigny.

 

Proteste faţă de vânzarea vinurilor Franţei în străinătate

Aceste sticle, dintre care unele au însoţit mari momente ale istoriei celei de-a Cincea Republici, poartă o etichetă rotundă, menţionând provenienţa lor, „Palatul Elysée”, cu data vânzării. În total, 1.200 de sticle din pivniţa creată în 1947 sub preşedinţia lui Vincent Auriol ar trebui să fie vândute.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui socialist François Hollande, Michel-Jack Chasseuil, proprietar în vestul Franţei a unei pivniţe prestigioase cu vinuri şi băuturi spirtoase, şi-a exprimat părerea de rău să vadă cum un „veritabil patrimoniu (…) pleacă la miliardari din lumea întreagă„. „Cu toate că sticlele (…) pot să aducă o sumă frumoasă, aceasta reprezintă un detaliu derizoriu în raport cu bugetul Franţei, ţinând cont de prestigiul de care se bucură aceste vinuri în lumea întreagă!”, a scris el.

Alegerea Palatului Elysée de a scoate la licitaţie o parte din sticlele sale de vin vizează să „permită o reînnoire a pivniţei sale prin autofinanţare„, potrivit unui comunicat al Drouot. „În interesul unei bune gestionări, încasările din vânzare vor fi reinvestite în vinuri mai modeste şi excedentul va fi returnat bugetului de stat„, potrivit aceleiaşi surse.

Palatul Elysée acordă aproximativ 150.000 de euro pentru pivniţa sa. „Este de nepermis să pui pe masă sticle la 2.000 sau 3.000 de euro„, a explicat şefa personalului responsabil cu administrarea şi servirea vinurilor la Elysée, Virginie Routis. „Cele 1.200 de sticle sunt foarte reprezentative pentru producţia franceză de vin„, a subliniat adjudecătoarea Ghislaine Kapandji, de la casa Kapandji-Morhange, însărcinată cu organizarea licitaţiei. Vinurile de Bordeaux şi Bourgogne domină, dar cele de Alsacia, Loara, din Valea Rhonului şi din sud-vestul Franţei sunt de asemenea propuse.

Prima parte a licitaţiei a fost „formidabilă”, s-a felicitat Kapandji. „O lume întreagă era acolo din China, Japonia, Statele Unite şi Franţa!”, a exclamat ea.