Scandal la Metrorex: Noile vagoane achiziţionate ar fi mai late decât staţiile

Sindicaliştii de la metrou susţin că noile trenuri achiţionate de Metrorex cu 98 de milioane de euro sunt mai late decât staţii, în timp ce reprezentanţii instituţiei spun că diferenţele nu există.

30 apr. 2014, 20:41
Scandal la Metrorex: Noile vagoane achiziţionate ar fi mai late decât staţiile

Liderul Uniuni Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat într-o conferinţă de presă că platformele noilor trenuri cumpărate de Metrorex sunt mai late decât ar trebui.

Rădoi a precizat că pentru utilizarea noilor trenuri trebuie „să se taie din peroane”, astfel că, pe lângă cele 98 de milioane de euro plătite pentru achiziţionare, vor mai fi costuri suplimentare, care vor trebui plătite tot de Metrorex, adică din banii cetăţenilor.

„Nu ştiu suma, dar de suportat, o suportă Metroul. Noile trenuri ar fi trebuit să fie în circulaţie din aprilie. Nu ştim cât durează modificările, pentru că sunt necesare în toate staţiile de pe magistrala 2”, a spus liderul sindical, potrivit digi24.ro.

Magistrala 5 Universitate-Pantelimon va avea mai puţine staţii de metrou. Cum se vor numi

Totuşi, Metrorex a explicat, într-un comunicat de presă, că trenurile se încadrează în gabaritul de liberă trecere a trenului de metrou.

„Nu au fost constatate interferenţe între gabaritul static al trenului nou de metrou şi infrastructura metroului şi nici între gabaritul cinematic al trenului nou de metrou şi infrastructura metroului în zona tunelelor de metrou, a sistemului de alimentare cu energie electrică sau a instalaţiilor de semnalizare. Din acest motiv începând cu data de 08.01.2014 s-au efectuat şi se efectuează în continuare atât ziua (pe distanţa cuprinsă între staţia de metrou Dimitrie Leonoda – staţia de metrou Apărătorii Patriei) cât şi noaptea (alternativ pe întreaga distanţă a magistralelor 1, 2 şi 3) probe interne, teste de tip şi de serie cu toate cele 6 trenuri aflate în locaţiile Metrorex, fără a « lovi peroanele »”, se arată în comunicatul Metrorex.

Metroul va lega Capitala de Aeroportul Otopeni. Vezi unde vor fi staţiile pe Magistrala 6

În plus, reprezentanţii Metrorex mai specifică faptul că: „au fost constatate interferenţe cuprinse între 1 – 12 mm, între gabaritul cinematic al trenului (gabarit cinematic care a fost simulat prin ataşarea de piese de polistiren având grosimi cuprinse între 40 – 80 mm pe suprafaţa exterioară a trenului în punctele unde apar cele mai mari deplasări ale caroseriei trenului în timpul mersului) şi marginea peroanelor la un număr de 10 peroane dintr-un total de 90, pe o distanţă de 98 m dintr-un total de 951,2 m cât măsoară lungimea tuturor peroanelor celor 45 de staţii de metrou, cât şi cauza principală de apariţie a acestor interferenţe care se datorează construirii unor peroane, la unele staţii realizate până în anul 1985”.