Scandal la Opera din Iași. Un celebru balerin a fost acuzat de hărțuire sexuală după ce a intrat de mai multe ori în vestiarul femeilor

Vlad Mărculescu este numele balerinului acuzat de un grup de balerine de hărțuire sexuală. În trecut, acesta a fost dat afară din instituție și, ulterior, reangajat sub altă conducere.

04 oct. 2022, 21:38
Scandal la Opera din Iași. Un celebru balerin a fost acuzat de hărțuire sexuală după ce a intrat de mai multe ori în vestiarul femeilor

Celebrul balerin din Iași Vlad Mărculescu este acuzat că ar fi intrat de mai multe ori în vestiarul destinat femeilor, în timp ce acestea se schimbau, și le-a surprins dezbrăcate. Acesta ar fi refuzat să părăsească încăperea după ce a fost rugat, fiind alungat doar de țipetele balerinelor. Situația ieșit de sub control săptămâna trecută, o plângere semnată de opt balerine ajungând la biroul managerului Andrei Fermeșanu.

Opera din Iași nu a demarat nicio investigație la nivel intern pentru a vedea dacă plângerea este relevantă sau nnu. Contactat de o publicație locală, Vlad Marinescu a negat acuzațiile, spunând că a intrat în vestiarul fetelor doar pentru a se spăla pe mâini și doar dacă ușa era deschisă.

În spațiul destinat repetițiilor, balerinii au zonă de vestiare individualizată: bărbați și femei, iar acestea sunt distincte și nu există puncte comune între ele, fiind despărțite de un spațiu de 20-30 de metri.

Balerinul ar fi pătruns în vestiar în special la finalul repetițiilor, când balerinele făceau duș și se schimbau pentru a pleca acasă. Inițial considerate accidente, astfel de evenimente ar fi fost din ce în ce mai dese în ultima perioadă, conform unor membri ai trupei de balet. Mărculescu nu părăsea vestiarul până când situația nu devenea alarmantă, iar balerinele trebuiau să recurgă la scandal pentru a-l face să plece.

Citește și: Incredibil ce spunea Visarion Alexa despre soţia sa. Noi detalii ies la iveală despre preotul acuzat de hărţuire sexuală

„Nu ai cum să încurci vestiarele și nici să spui că există acolo ceva: resurse, apă, lumină, căldură, habar n-am, ce nu găsești în vestiarul bărbaților”, a explicat un nangajat al Departamentului Tehnic al Operei din Iași.

Din cele 14 femei surprinse de balerin dezbrăcate în vestiar, opt dintre ele au semnat o hârtie în care îl acuză pe acesta de agresiune sexuală.

„Intra în vestiar când era ușa închisă, fără să bată la ușă, i s-a spus de nu știu câte ori să nu mai intre și dacă nu a înțeles, au făcut și fetele o pplângere. Ăsta e felul lui, îl știm de mic, de când lucrează aici, ne-am obișnuit cu el, dar acum a sărit calul: nu poți să intri într-un vestiar de fete când vrei tu. Normal că i s-a atras atenția o dată, de două ori, dar dacă nu s-a înțeles de vorbă bună, unde să se plângă fetele dacă nu la conducere?”, a declarat una dintre persoanele din zona de pregătire artistică din instituție.

Plângerea se află de o săptămână pe masa conducerii

Managerul Operei din Iași, Andrei Fermeșanu, a confirmat primirea plângerii pe numele lui Vlad Mărculescu, dar nu a demarat nicio acțiune pe plan intern pentru că, momentan, aceasta se află la Oficiul Juridic.

„Am primit plângerea respectivă și am trimis-o la Oficiul Juridic pentru un punct de vedere, pentru a vedea dacă este de competența noastră la nivel intern sau dacă trebuie să o trimitem la organele de cercetare penală”, a precizat managerul.

Vlad Mărculescu a precizat că știe despre existența plângerii, dar că nu le-a văzut și că nimeni de la conducere nu l-a chemat pentru a discuta despre asta și nici nu ar fi fost înștiințat de o astfel de reclamație.

„Mă bucur că putem vorbi despre asta, pentru că sunt abuzuri asupra mea încă de pe vremea doamnei Rancea. Aceleași persoane mă agresează pe mine, dar vă spun că nu am agresat pe nimeni, nici sexual, nici altfel. Sunt afirmațiile unor persoane care vor să folosească această situație, să o transforme într-un atac personal. Aceste două-trei persoane care au dat curs la declarații și plângeri asupra mea au împins și altele să semneze plângeri”, a declarat balerinul acuzat de hărțuire sexuală.

Citește și: O tânără refugiată din Ucraina acuză stareţul unei mânăstiri din Maramureş de hărţuire sexuală