Scandal la şedinţa Parlamentului. Iliescu, numit „criminal”. PSD a părăsit sala VIDEO

Şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Revoluţiei din 1989 s-a transformat, marţi, într-un scandal, după ce reprezentantul Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş, a spus că Ion Iliescu este "un criminal", ceea ce a determinat vociferări ale Opoziţiei şi părăsirea sălii de plen de către PSD.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 13:26
Scandal la şedinţa Parlamentului. Iliescu, numit „criminal”. PSD a părăsit sala VIDEO

Reprezentantul Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş, a afirmat, marţi, în şedinţa solemnă dedicată Revoluţiei din 1989, că fostul preşedinte Ion Iliescu este „un criminal notoriu”, fapt care a determinat ieşirea din sală, în semn de protest, a parlamentarilor PSD.

În discursul său, Mărieş a arătat că Ion Iliescu a fost principalul beneficiar al Revoluţiei, fapt care a determinat vociferări în partea stângă a sălii. „Arătaţi-vă în toată spendoarea, pentru că ăştia sunteţi”, le-a Mărieş acestor parlamentari.

„Ion Iliescu a beneficiat de crima de după 22 Decembrie şi va instala la putere FSN”, a arătat Mărieş.

Afirmaţiile sale au provocat proteste vehemente din sală, reacţia zgomotoasă a parlamentarilor social-democraţi determinând reacţia preşedintelui Senatului, Vasile Blaga (PDL), care a spus: „Vă rog, păstraţi liniştea şi când nu vă convine”.

În timp ce parlamentarii PSD părăseau sala, Doru Mărieş a spus că se aştepta ca aceştia să plece pentru că fac parte dintre cei care au tăinuit „crima din Decembrie 1989”.

Revoluţionarii care erau în balcoane aplaudau în tot acest timp şi strigau „Ruşine” şi „Jos Criminalii”.

De altfel, şi după încheierea şedinţei solemne, ei au strigat pe holurile Parlamentului („Hoţii! Păcat de sîngele vărsat!”). În plus, unii dintre ei s-au arătat revoltaţi că s-a dat mai multă importanţă vrăjitoarelor care au venit săptămâna trecută la Parlament decât revoluţionarilor.

Anastase, acuzată că i-a „lustrat” pe revoluţionari

Anterior, Raymond Luca, senator PNL, a acuzat-o pe Roberta Anastase că nu îşi merită diploma de onoare pe care a primit-o de la Asociaţia 21 Decembrie.

„Ştiu că doamna Anastase a condiţionat preluarea acelei diplome de merit de introducerea în legislaţia românească a legii lustraţiei. Doamna preşedintă, puteţi să vă ridicaţi diploma pentru că aţi reuşit. În anul în care pensiile foştilor activiştri, foştilor securişti, vor creşte aţi reuşit să lustraţi revoluţionarii”, a afirmat senatorul.

Declaraţiile sale au stârnit reacţiile invitaţiilor din sală, care au strigat: ‘Ruşine!’

Şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Revoluţiei din decembrie 1989 a început, marţi, cu ţinerea unui moment de reculegere în memoria victimelor evenimentelor de atunci.

„Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei duc campanii anti-Revoluţie”

Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, marţi, că unele publicaţii, precum „Adevărul”, „România Liberă” şi „Evenimentul Zilei” îşi permit să ducă o campanie negativă, de contestare a Revoluţiei şi de denigrare şi calomniere a celor care şi-au asumat atunci şi riscuri şi răspunderi.

„Trebuie să constat cu tristeţe şi cu indignare că unii, inclusiv unele publicaţii ca «Adevărul», «România Liberă» şi «Evenimentul Zilei», îşi permit o veritabilă campanie negativă, de contestare a Revoluţiei, de denigrare şi calomniere a celor care şi-au asumat atunci şi riscuri şi răspunderi”, a spus Iliescu.

El a precizat că se vehiculează din nou tot felul de „aberaţii şi false dileme” legate de „revoluţia” sau „lovitura de stat” din 1989.

„Semnificativă este încercarea denigratorilor Revoluţiei de a pune în discuţie legitimitatea noii structuri de putere după fuga disctatorului. Cea mai ticăloasă acţiune este încercarea de a pune pe seama celor care şi-au asumat răspunderea preluării puterii diversiunea teroristă”, a spus Iliescu.