Scandal la Suceava din cauza unui transport de material lemnos. Reacţia ROMSILVA

Vineri seara, un cetățean din Sucevița a sunat la 112 și a reclamat faptul că un camion efectuează transporturi ilegale de lemn. Bărbatul respectiv susține că transporturile de lemn nemarcat ar fi fost efectuate sub acoperirea și cu un camion al unui pădurar din zonă. După ce polițiștii au interceptat camionul, omul s-a întâlnit și cu pădurarul cu pricina, care l-ar fi amenințat că „se descarcă pușca din greșeală”.

03 sept. 2019, 07:44
Scandal la Suceava din cauza unui transport de material lemnos. Reacţia ROMSILVA

UPDATE: Precizări ale Regiei Naționale a Pădurilor-ROMSILVA în urma acuzațiilor aduse unui angajat al Ocolului Silvic Marginea din cadrul Direcției Silvice Suceava

În unele ziare din Suceava, dar și în postările de pe rețelele de socializare este prezentat faptul că un angajat al Ocolului Silvic Marginea subunitate a Direcției Silvice Suceava ar fi efectuat cu intenție un transport ilegal de material lemnos.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a efectuat o anchetă internă în acest sens. Verificările arată că aspectele semnalate nu se confirmă și facem precizările de mai jos.

Sâmbătă 31 august, la ora 22:21, lucrătorii Postului de Poliție Sucevița au fost sesizați prin serviciul de urgență 112 de către cetățeanul Avram G. asupra unui presupus transport de masă lemnoasă fără forme legale.

În urma verificărilor efectuate de lucrătorii Postului de Poliție Sucevița a rezultat că autovehiculul care transporta masa lemnoasă, cu numărul de înmatriculare SV-67-SFI, aparține unei persoane fizice, Gavril S., și că transportul era însoțit de avizul de expediție AR nr. 2191408 emis de societatea MARMIHAJ FOREST SRL pentru cantitatea de 14,24 metri cubi.

Precizăm că inventarierea materialului lemnos, încărcarea acestuia și eliberarea avizului de expediție au fost efectuate de societatea comercială MARMIHAJ FOREST SRL, societate care a câștigat în data de 26 martie 2019, la licitație publică, partida nr. 1853/1370742, având autorizația de exploatare nr. 14742213 din 4 iunie 2019.

Pădurarul Mircea Caunei de la Ocolul Silvic Marginea, din cadrul Direcției Silvice Suceava nu a fost implicat în emiterea avizului, în transportarea masei lemnoase, nu deține autovehiculul care transporta masa lemnoasă și nu are în gestiune partida nr. 1853/1370742, iar în acel moment se afla în altă localitate, deci nu putea fi „prins în flagrant”.

Menționăm că între angajatul Ocolului Silvic Marginea și autorul postărilor denigratoare, Avram G., există un litigiu mai vechi, după ce acesta din urmă a astupat un șanț de minim sanitar care delimitează fondul forestier de stat, în urma efectuării unor lucrări pe terenul proprietatea sa.

Pădurarul Mircea Caunei, titularul cantonului nr. 13 Pârul Ciungi unde a fost astupat șanțul de minim sanitar, l-a avertizat pe Avram G. în repetate rânduri să refacă lucrarea și să reintre în legalitate. În urma refuzului acestuia, pădurarul Mircea Caunei a sesizat vineri, 30 august 2019, Postul de Poliție Sucevița cu privire la infracțiunea de ocupare abuzivă a fondului forestier efectuată de numitul Avram G., dar și cu privire la amenințările acestuia la adresa pădurarului Mircea Caunei.

Ne exprimăm regretul că presa a preluat acuzațiile false lansate pe o rețea de socializare de Avram G. fără o documentare prealabilă și o abordare echilibrată, prezentând în mod distorsionat realitatea. Imaginile făcute publice sunt de natură să aducă prejudicii personalului Ocolului Silvic Marginea a căror muncă, respect pentru pădure, pasiune și implicare sunt atribuții de serviciu.

Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA face apel la profesionalismul jurnaliștilor și îi roagă să respecte principiul verificării prealabile din cel puțin două surse independente a aspectelor care ar urma să fie comunicate public.

În concluzie, Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA rămână un partener deschis dialogului pentru cei care doresc să primească informații de interes public corecte referitoare la administrarea pădurilor proprietatea publică a statului.

Bărbatul a depus plângere împotriva lucrătorului silvic, dar și împotriva polițiștilor care au intervenit la fața locului, susținând că ar fi fost împiedicat de aceștia să participe la măsurarea lemnului și că, la un moment dat, a fost blocat cu mașina de unul dintre oamenii legii să continue însoțirea camionului. Verificărilor făcute în acea seară au aratat insa ca în camionul respectiv se afla lemn conform avizelor, găsindu-se doar un plus de 1,52 m.c. lemn foc față de cantitatea înscrisă în documentul de însoțire. Conform unor filmări făcute de cetățeanul care a sunat la 112, pădurarul respectiv își ridică o uriașă pensiune în Sucevița, în care ar fi investit trei milioane de euro. Același pădurar a fost, acum vreo zece ani, victima unui jaf, în urma căruia hoții i-au furat din casă aproximativ 100.000 de euro

Vineri, 30 august 2019, un cetățean din Sucevița a sunat la 112, anunțând faptul că a ­des­coperit un transport ilegal de lemn, transport efectuat cu un camion aparținând unui pădurar din zonă. Lilian Avram a urmărit și filmat camionul, susținând faptul că în ziua respectivă mașina ar fi efectuat mai multe transporturi de lemn în baza aceluiași aviz de însoțire. În timp ce urmărea camionul, Avram spune că s-ar fi întâlnit și cu lucrătorul silvic respectiv, care l-ar fi amenințat cu moartea, spunându-i că „pușca se poate descărca și din greșeală”.

Mai multe amănunte pe obiectivdesuceava.ro.