Scandal la summit-ul SEECP: MAE român dezminte faptul că România s-ar fi opus la participarea Kosovo

Ministerul român al Afacerilor Externe susţine, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, că informaţiile privind opoziţia României faţă de participarea Priştinei la reuniunea SEECP de la Ohrid "nu sunt corecte", Bucureştiul neavând obiecţii faţă de invitarea Priştinei de către Preşedinţia SEECP.

RomaniaTV.net
30 mai 2013, 14:36
Scandal la summit-ul SEECP: MAE român dezminte faptul că România s-ar fi opus la participarea Kosovo

MAE precizează că România, care va prelua în data de 1 iunie 2013 Preşedinţia SEECP şi o va deţine timp de un an, a fost şi a rămas un suporter ferm al procesului de integrare europeană a regiunii sud-est europene, iar SEECP a jucat un rol important în acest proiect.

Informaţiile apărute în presă referitoare la opoziţia României faţă de participarea reprezentanţilor Priştinei la reuniunea SEECP de la Ohrid, prevăzută a avea loc în aceste zile, nu sunt corecte şi nu reflectă evoluţia discuţiilor. România nu a avut obiecţii în ceea ce priveşte invitarea de către Preşedinţia-în-exerciţiu macedoneană a SEECP a reprezentanţilor Priştinei în calitate de invitaţi speciali şi a încurajat identificarea unei formule flexibile, în spiritul înţelegerilor dintre Belgrad şi Priştina din 2012 şi din 19 aprilie 2013″, precizează joi MAE român, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX.

Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, programat în Macedonia pe 1-2 iunie, a fost anulat pe fondul disensiunilor izbucnite după ce reprezentanţii Kosovo nu fuseseră invitaţi la reuniune din cauza obiecţiilor formulate inclusiv de România, care va prelua preşedinţia organizaţiei.

Potrivit site-ul postului B92, preşedintele macedonean, Djordje Ivanov, a decis anularea summitului de la Ohrid pentru „a proteja interesele şi demnitatea Macedoniei”, explicând că Guvernul de la Skopje nu vrea să se lase angrenat într-un joc de drepturi de veto şi boicoturi.  „Macedonia a acţionat în conformitate cu reglementările SEECP. Din nefericire, vechile prejudecăţi balcanice au ieşit la suprafaţă”, a remarcat Ivanov.

Conform portalului de ştiri Inserbia.info, trei ţări – Serbia, România şi Bosnia-Herţegovina – au formulat obiecţii faţă de invitarea reprezentanţilor Kosovo la reuniunea SEECP, în timp ce preşedinţii din Albania şi Croaţia au anunţat că nu vor veni la summit dacă Priştina nu va fi reprezentată.

Ministrul sârb de Externe, Ivan Mrkici, a declarat că, deşi summitul a fost anulat, o reuniune la nivel ministerial va avea loc pe 31 mai la Ohrid. La reuniune va participa şi şeful diplomaţiei kosovare, Enver Hoxhaj, iar Belgradul nu se opune.